134,794 pokok ditanam di Sabah, sasaran 1.3j pada 2033

3 Feb 2024 • 6:17 PM MYT
Daily Express
Daily Express

Daily Express Online (Malaysia) is Sabah's top-ranked & most viewed English news site. It is also Sabah's leading & most circulated daily English newspaper.

image is not available

Tuaran: Sebanyak 134,794 pokok telah ditanam di seluruh Sabah setakat ini dalam usaha untuk mencapai sasaran penghijauan negeri iaitu melalui penanaman sebanyak 1.3 juta pokok menjelang tahun 2033.

Pembantu Menteri I Kerajaan Tempatan dan Perumahan, Datuk Isnin Aliasnih, dalam kenyataan media, berkata kesemua 134,794 pokok itu ditanam melalui pembangunan di kawasan perumahan, komersial, industri, taman-taman awam dan kawasan hijau yang lain.

“Angka ini masih terlalu rendah untuk kita banggakan. Oleh itu, saya menyeru kepada semua terutamanya Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) agar mempergiatkan usaha dan program kemasyarakatan bagi menyuntik semangat hijau di kalangan masyarakat demi mencapai sasaran yang ditetapkan Kementerian ini iaitu 1.3 juta pokok menjelang tahun 2033 bagi Negeri Sabah,” katanya.

* Read full report in tomorrow's print paper or log in or sign up for e-paper and premium online news access.

SPONSORED CONTENT Mengalum for world’s first net ­zero carbon island resort Taiwan’s Sinyi Group is on track to unveil the world’s first unique net zero carbon island resort on Mengalum Island. . Read more * Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.