2 juta hektar Kawasan Perlindungan Penuh

LocalEnvironment
19 Apr 2025 • 9:12 AM MYT
Daily Express
Daily Express

Daily Express Online (Malaysia) is Sabah's top-ranked & most viewed English news site. It is also Sabah's leading & most circulated daily English newspaper.

image is not available

By: Larry Ralon

KETUA Menteri berkata sehingga kini, sebanyak 2.012 juta hektar telah diisytiharkan sebagai Kawasan Perlindungan Penuh (TPA), mewakili 27.15 peratus daripada keluasan negeri.

Beliau seterusnya menyatakan bahawa usaha ini sejajar dengan keperluan untuk menilai kelayakan tanah untuk tujuan kredit karbon berdasarkan metodologi dan pengesahan antarabangsa.

“Kami mahu Sabah terus menerajui pembangunan mampan dan pasaran karbon yang sah,” tegasnya.

Beliau berkata semua proses yang berkaitan dengan perdagangan karbon hutan mesti melalui pengesahan kepada piawaian global sebelum ia boleh dipasarkan.

“Kerajaan Negeri mengambil serius untuk memastikan setiap langkah berkaitan perlindungan alam sekitar dan pemuliharaan hutan dilaksanakan dengan penuh tanggungjawab,” katanya kepada isu yang dibangkitkan Alias.

Hajiji juga menggesa semua wakil rakyat untuk bekerjasama dalam memperjuangkan hak pemilikan tanah anak negeri dan pembangunan mampan di kawasan masing-masing.

“Usaha menyelesaikan isu tanah bukan sahaja soal pentadbiran tetapi juga soal maruah dan hak untuk rakyat Sabah,” katanya.

Beliau berkata pentadbiran Kerajaan Negeri akan terus menambah baik dasar dan infrastruktur sokongan bagi memastikan penyampaian perkhidmatan tanah yang cekap dan adil.

View Original Article
Newswav Malaysia Best News App

Newswav is an online content aggregator and obtains its content from different online sources. The content in the app do not belong to Newswav nor do they reflect the opinions of Newswav and its staff. Your use of this app indicates your understanding and acceptance of this information.

Newswav Sdn. Bhd. (201701008480 (1222645-M)) 2026 All Rights Reserved