20 rakyat Gaza maut dihempap trak bawa bantuan

6 Aug 2025 • 4:30 PM MYT
Sinar Harian
Sinar Harian

Portal berita nombor 1 di Malaysia

image is not available
Seramai 20 rakyat Palestin terbunuh dan puluhan cedera pada Rabu apabila sebuah trak yang membawa bantuan terbalik menimpa orang ramai.

GAZA - Seramai 20 rakyat Palestin terbunuh dan puluhan cedera pada Rabu apabila sebuah trak yang membawa bantuan terbalik menimpa orang ramai di bahagian tengah Semenanjung Gaza, lapor Agensi Berita Palestin (WAFA) memetik sumber perubatan.

Menurut sumber tempatan, insiden itu berlaku ketika sejumlah besar orang awam, ramai yang mengalami kebuluran teruk, berkumpul untuk menerima bantuan kemanusiaan di tengah-tengah sekatan dan pencerobohan tentera yang berterusan.

Mereka berkata, trak itu terbalik selepas tentera Israel didakwa memaksanya menggunakan jalan yang tidak selamat.

Tragedi itu menonjolkan skala bencana kemanusiaan di Gaza, apabila usaha mendapatkan makanan asas pun telah menjadi ancaman nyawa.

Menurut angka rasmi, 52 pekerja bantuan terbunuh dan 352 cedera setakat semalam.

Jumlah keseluruhan rakyat Palestin yang terbunuh ketika mendapatkan bantuan kini meningkat kepada 1,568, dengan 11,230 cedera. - Bernama 

 

 

 

 

 

 

Newswav Malaysia Best News App

Newswav is an online content aggregator and obtains its content from different online sources. The content in the app do not belong to Newswav nor do they reflect the opinions of Newswav and its staff. Your use of this app indicates your understanding and acceptance of this information.

Newswav Sdn. Bhd. (201701008480 (1222645-M)) 2026 All Rights Reserved