500 Usahawan Tani Hadir Ke KUAM 2024 Bantu KPKM Capai Agenda Keterjaminan Makanan

LocalPolitics
13 Sep 2024 • 2:17 PM MYT
Borak Daily
Borak Daily

Curious & progressive. Bringing you the latest lifestyle & entertainment news

Seramai 500 usahawan tani menghadiri Konvensyen Usahawan Agro MADANI (KUAM) 2024 di Universiti Putra Malaysia (UPM) di Serdang pada Khamis.

image is not available

Ia sempena Pameran Pertanian Hortikultur dan Agropelancongan Malaysia (MAHA) 2024 sekali gus dapat menyatakan komitmen mereka bagi membantu Kementerian Pertanian dan Keterjaminan Makanan (KPKM) mencapai agenda keterjaminan makanan.

Menterinya Datuk Seri Mohamad Sabu berkata, pihak kerajaan akan sentiasa membantu usahawan dalam meningkatkan perniagaan sehingga ke peringkat antarabangsa.

“Kerajaan Malaysia MADANI sememangnya sentiasa memberi tumpuan untuk membangunkan usahawan bagi menjana aktiviti ekonomi domestik malah sehingga ke peringkat global,” katanya dalam satu kenyataan.

image is not available

Penganjuran konvensyen tersebut adalah salah satu elemen di bawah program Khidmat Pemasaran Ladang Kontrak (KPLK) yang merupakan program kerjasama antara pemasar dan pengeluar.

Ia platform untuk mengumpul usahawan bertukar maklumat dan membina rangkaian, selain memperkukuh kerjasama dalam usaha menjaga keterjaminan makanan negara.

Untuk makluman, program KPLK diperkenalkan bagi menjamin pasaran, meningkatkan pengeluaran buah-buahan, sayur-sayuran di pasaran tempatan.

image is not available

Sejak diperkenalkan pada Januari 2021 sehingga 31 Ogos lalu, KPLK berjaya mengumpul 4,687 peserta dengan kuantiti padanan 160,481 tan metrik bernilai RM300 juta.

Manakala bagi tahun 2024 sahaja, 549 peserta telah menyumbang 17,150 tan metrik dengan nilai RM41.5 juta sehingga 31 Ogos lalu.

Pada majlis sama, Mohamad Sabu menyampaikan cek cura geran insentif pemasaran dan pertukaran dokumen perjanjian jual beli bernilai RM2,055,000.

Majlis turut dihadiri Ketua Setiausaha KPKM, Datuk Lokman Hakim Ali; Timbalan Ketua Setiausaha (Pembangunan) KPKM, Datuk Badrul Hisham Mohd; Pengerusi FAMA Aminuddin Zulkipli dan Ketua Pengarah FAMA Abdul Rashid Bahri.