Air Selangor rancang bina LRA baharu di hilir Sungai Klang

13 Feb 2021 • 3:31 PM MYT
Media Selangor
Media Selangor

Berita dan isu semasa, inklusif untuk semua.

SHAH ALAM, 13 FEB: Pengurusan Air Selangor Sdn Bhd (Air Selangor) merancang untuk membina loji rawatan air (LRA) baharu di hilir Sungai Klang.

Agensi memaklumkan pembinaan loji berkenaan bakal menyalurkan bekalan air tambahan kepada pengguna pada masa akan datang.

“Abstraksi air dari Sungai Klang sebenarnya bertujuan untuk mengoptimumkan penggunaan sumber air mentah di hilir sungai tanpa dibazirkan masuk ke laut.

“Ia selari dengan trend terkini operator air global yang turut mengabstrak air mentah di hiliran sungai dan kemudiannya dirawat secara biologikal di kolam takungan sebelum dirawat di LRA berdekatan,” katanya di Facebook.

Kenyataan itu dibuat susulan ramai pengikut media sosial meragui kualiti air Sungai Klang untuk dijadikan sumber air baharu pada masa akan datang.

Sementara itu, jurucakap Air Selangor ketika dihubungi memaklumkan perkembangan lanjut berkaitan perkara tersebut akan diumumkan dalam masa terdekat.

image is not available
Gambar menunjukkan aliran air Sungai Langat yang melalui kolam takungan sebelum diabstrak di LRA. Foto Facebook Air Selangor.

The post Air Selangor rancang bina LRA baharu di hilir Sungai Klang appeared first on Selangorkini.

Newswav Malaysia Best News App

Newswav is an online content aggregator and obtains its content from different online sources. The content in the app do not belong to Newswav nor do they reflect the opinions of Newswav and its staff. Your use of this app indicates your understanding and acceptance of this information.

Newswav Sdn. Bhd. (201701008480 (1222645-M)) 2026 All Rights Reserved