Samsung Kini Menyumbang Kepada Pembangunan Fuchsia OS

TechnologyDigital
13 May 2021 • 3:19 PM MYT
Amanz
Amanz

Amanz merupakan laman berita dunia teknologi serta ulasan peranti terkini.

Sejak 2016, Google telah membangunkan sebuah sistem operasi baharu Fuchsia OS yang dilihat sebagai sistem operasi yang akan menggabungkan Android dan Chrome OS. Selepas lima tahun sistem operasi ini masih belum dilancarkan dengan pelbagai ura-ura mengatakan ia boleh menjalankan aplikasi Android dan Linux secara natif. Setakat ini hanya sebuah Nest Hub muncul dalam senarai menggunakan Fuchsia OS.

image is not available

Kini masa depan Fuchsia OS mungkin lebih jelas dengan sumbangan dari Samsung. Sistem fail Samsung Flash-Friendly File System (F2FS) muncul dalam kod terkini Fuchsia OS. Sistem fail ini dikatakan lebih pantas dengan ia digunakan pada peranti Samsung sejak Galaxy Note 10 dan juga Google Pixel 3. Dengan sumbangan dari Samsung, mungkin gergasi Korea ini turut akan melancarkan peranti dengan sistem operasi ini.

Samsung banyak melakukan kerjasama dengan syarikat pembangunan perisian bagi memastikan peranti yang dihasilkan akan berfungsi lebih serasa dengan ekosistem mereka. Hasilnya ialah sokongan terbaik Your Phone pada komputer Windows 10.

View Original Article
Newswav Malaysia Best News App

Newswav is an online content aggregator and obtains its content from different online sources. The content in the app do not belong to Newswav nor do they reflect the opinions of Newswav and its staff. Your use of this app indicates your understanding and acceptance of this information.

Newswav Sdn. Bhd. (201701008480 (1222645-M)) 2026 All Rights Reserved