Profesor Di Jepun Mencipta Skrin Boleh Dijilat, Yang Memberikan Rasa Makanan

TechnologyDigital
23 Dec 2021 • 3:55 PM MYT
Amanz
Amanz

Amanz merupakan laman berita dunia teknologi serta ulasan peranti terkini.

image is not available

Melalui laporan Reuters, kini salah seorang profesor di Jepun kini telah membangunkan sebuah skrin televisyen yang boleh menawarkan rasa makanan, sekaligus membolehkan pengguna menjilat skrin untuk mencuba sesuatu rasa makanan.

image is not available

Perkara ini dijayakan dengan menyertakan sekitar 10 tin perasa berbeza pada bahagian atas skrin berkenaan – yang mana seterusnya ia akan menyemburkan campuran berdasarkan kepada rasa sesuatu makanan yang dipilih.

image is not available

Campuran perasa berkenaan akan disemburkan ke kaca skrin, sekaligus membolehkan orang ramai merasanya dengan menjilat skrin berkenaan.

Dengan projek ini, ia sekaligus memperlihatkan kebolehan menggunakan teknologi dalam membolehkan orang ramai dapat berinteraksi dan mencuba pengalaman rasa makanan berbeza. Disamping itu, ia juga boleh digunakan untuk mencuba sesuatu resipi, menyertai kuiz dan sebagainya.