TNB Ingin Buka Stesen Pengecas Menjelang 2023 – Seperti Stesen Minyak, Tapi Untuk Kereta Elektrik

TechnologyDigitalCars
17 Jan 2022 • 9:56 PM MYT
Amanz
Amanz

Amanz merupakan laman berita dunia teknologi serta ulasan peranti terkini.

image is not available
Stesen TNB

Pada hari ini, kita sedia melihat beberapa stesen minyak mula mengintegrasikan lokasi khusus untuk pengecasan elektrik, dan paling terbaru adalah Shell yang telah memperkenalkan stesen pengecasan elektrik pantas di Tangkak, Johor.

Menariknya, kini Tenaga Nasional, melalui Tenaga Switchgear, ingin membuka stesen pengecasan pertama mereka di Bangsar, dan dijangka tersedia menjelang 2023 kelak. Menariknya, stesen ini juga dijangka akan menggunakan tenaga solar dalam menjana stesen – yang dipasang pada bahagian bumbung stesen pengecasan berkenaan.

image is not available

Dengan fokus terhadap kenderaan elektrik di Malaysia, tidak mustahil juga kita melihat pihak TNB memperluaskan stesen pengecasan mereka ke lokasi-lokasi lain seluruh negara.

Disamping itu, pada masa yang sama, TNB juga dijangka akan memasang pengecas pantas DC di ibu pejabat Kota Damansara seawal bulan hadapan.

Newswav Malaysia Best News App

Newswav is an online content aggregator and obtains its content from different online sources. The content in the app do not belong to Newswav nor do they reflect the opinions of Newswav and its staff. Your use of this app indicates your understanding and acceptance of this information.

Newswav Sdn. Bhd. (201701008480 (1222645-M)) 2026 All Rights Reserved