Cubaan calar reputasi azam, gugat imej SPRM

LocalPolitics
8 Jan 2022 • 5:35 PM MYT
Sinar Harian
Sinar Harian

Portal berita nombor 1 di Malaysia

image is not available

KUALA LUMPUR - Imej Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) cuba digugat dengan mencalar reputasi bersih Ketua Pesuruhjaya SPRM, Tan Sri Azam Baki.

Setiausaha Pemuda UMNO Malaysia, Datuk Hasmuni Hassan berkata, Lembaga Penasihat Pencegahan Rasuah (LPPR) yang dipengerusikan oleh Tan Sri Abu Zahar Ujang telah berpuas hati dengan penjelasan Ketua Pesuruhjaya SPRM itu berhubung dakwaan memiliki saham yang sebenarnya adalah milik adik beliau.

"Tiada perlakuan jenayah atau 'conflict of interest' dalam perkara itu kerana pembelian saham tersebut melalui pasaran terbuka dan syarikat terbabit tidak disiasat oleh SPRM.

"Beliau juga telah membuat penjelasan dan menafikan secara terbuka segala tohmahan yang dilemparkan oleh pihak yang mungkin sakit hati dengan ketegasan SPRM," katanya dalam kenyataan pada Sabtu.

Katanya, pihak berkepentingan cuba menghakis kepercayaan rakyat terhadap SPRM dengan melemparkan tuduhan remeh yang tiada asas jenayah.

" Adakah mereka ingin menghakis kepercayaan rakyat terhadap SPRM supaya kes mereka yang disiasat oleh SPRM tidak relevan?"

"Saya berpendapat bahawa Azam perlu diberi ruang dan peluang yang adil untuk menjawab segala tuduhan mengikut lunas undang-undang Malaysia," katanya.

Newswav Malaysia Best News App

Newswav is an online content aggregator and obtains its content from different online sources. The content in the app do not belong to Newswav nor do they reflect the opinions of Newswav and its staff. Your use of this app indicates your understanding and acceptance of this information.

Newswav Sdn. Bhd. (201701008480 (1222645-M)) 2026 All Rights Reserved