Dokumen palsu: Keputusan kes penjawat awam 5 April

25 Mar 2022 • 4:34 PM MYT
Daily Express
Daily Express

Daily Express Online (Malaysia) is Sabah's top-ranked & most viewed English news site. It is also Sabah's leading & most circulated daily English newspaper.

image is not available

Kota Kinabalu: Keputusan kes seorang penjawat awam berusia 45 tahun yang didakwa atas tiga pertuduhan menggunakan sebut harga palsu berjumlah RM163,437, ditangguhkan ke 5 April tahun ini.

Hakim Mahkamah Sesyen Abu Bakar Manat menetapkan tarikh itu bagi Mohd Syamsul Jikan yang kesnya sepatutnya diputuskan pada penghujung pembelaan pada Khamis.

Bagi pertuduhan pertama hingga ketiga, Syamsul yang kini digantung kerja, didakwa secara tidak jujur ​​menggunakan sebut harga palsu untuk membekalkan barangan ke Pusat Pemulihan Cure and Care (CCRC) di Papar.

Dia didakwa melakukan kesalahan itu antara Januari dan Oktober 2015 di pejabat CCRC di Jalan Papar-Beaufort.

Kesalahan mengikut Seksyen 471/465 Kanun Keseksaan itu membawa hukuman penjara sehingga dua tahun, atau denda, atau kedua-duanya sekali, jika sabit kesalahan.

Hanya seorang saksi pembelaan dipanggil untuk memberi keterangan semasa perbicaraan di peringkat pembelaan.

Untuk rekod, Syamsul sebelum ini dilepaskan dan dibebaskan daripada 33 pertuduhan terhadapnya tanpa memintanya membela diri.

Bagaimanapun, pihak pendakwaan telah merayu terhadap keputusan itu dan Mahkamah Tinggi telah meminta Syamsul membela diri untuk tiga daripada 33 pertuduhan terhadapnya.

Timbalan Pendakwa Raya Nartiah F.M Sambatan hadir untuk pendakwaan, manakala peguam Hamid Ismail mewakili Syamsul.

* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.

* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.