“Geng Kayangan Yang Untung..”- Isu Cop Sirim ‘Face Mask’, Nama Nurul Zahid Hamidi Jadi Sebutan Netizen?

8 Apr 2022 • 12:30 PM MYT
Beautifulnara
Beautifulnara

Cerita dan gosip artis terbaru, sensasi dan panas

image is not available

Kecoh dua tiga hari ini mengenai keperluan untuk meletakkan cop Sirim pada pelitup muka yang khabarnya akan mula berkuatkuasa pada 4 Julai nanti.

Berikutan itu, ramai pengguna media sosial mula bersuara dan meluahkan rasa tidak puas hati mengenai isu tersebut.

image is not available

Sumber : Twitter  

Kata netizen, kos pensijilan untuk mendapatkan perakuan Sirim adalah mahal dan menelan kos belanja yang tinggi kepada syarikat atau individu yang menjual pelitup muka bukan jenis perubatan.

Malah, ramai yang mengatakan bahawa keperluan untuk mewajibkan Sirim pada pelitup muka ketika Malaysia sudah bergerak menuju fasa endemik ini seolah-olah tidak masuk akal serta denda yang dikenakan juga tidak wajar.

image is not available

Sumber : Twitter  

Ada juga yang mengaitkan isu ini dengan anak kepada Presiden Umno Zahid Hamidi iaitu Nurul Hidayah Zahid di mana tular foto memaparkan wajah wanita itu di kotak satu jenama topeng pelitup muka yang telah mempunyai perakuan dan penandaan Sirim.

Dan yang pasti, kos harga pelitup muka pastinya akan meningkat naik berikutan kewajipan mempunyai cop Sirim. Wajar atau tidak pelitup muka dikenakan perakuan tersebut? Apa pendapat anda?

image is not available 1 minggu lalu

"Langsung Tak Boleh Tegur, Sampai Bila Nak Berjaya?" - Nurul Zahid Balas Kecaman Netizen