Google Memperkenalkan Bahagian “Data Safety” Di Play Store – Menyatakan Apakah Data Yang Diambil Pembangun

TechnologyDigital
28 Apr 2022 • 4:32 PM MYT
Amanz
Amanz

Amanz merupakan laman berita dunia teknologi serta ulasan peranti terkini.

image is not available

Apple telah pun memperkenalkan label privasi pada gedung aplikasi mereka, App Store. Label privasi ini adalah untuk pembangun dengan jujur nyatakan apakah data atau akses yang diambil daripada peranti pengguna.

image is not available

Kini selepas dua tahun Apple memperkenalkannya, Google hadir dengan versi tersendiri untuk Play Store. Bahagian Data Safety atau keselamatan data pada setiap senarai aplikasi di Play Store akan memaparkan penjelasan daripada pembangun mengenai data apa yang dijejak, kongsi atau diambil untuk menggunakan aplikasi mereka.

image is not available

Bagaimana data pengguna digunakan oleh pembangun juga harus dipaparkan pada penyenaraian aplikasi ini. Untuk melakukannya pembangun harus mengisi satu borang yang kemudiannya akan dikemaskini pada Play Store. Inisiatif ini hanya akan berfungsi jika pembangun jujur.

Namun, jika ada sebarang penipuan – pembangun sukar untuk lari kerana ramai yang sentiasa memantau dan membuat laporan atas aktiviti yang mencurigakan.

Newswav Malaysia Best News App

Newswav is an online content aggregator and obtains its content from different online sources. The content in the app do not belong to Newswav nor do they reflect the opinions of Newswav and its staff. Your use of this app indicates your understanding and acceptance of this information.

Newswav Sdn. Bhd. (201701008480 (1222645-M)) 2026 All Rights Reserved