Guardiola lega Walker kembali beraksi

Football
12 Apr 2022 • 11:42 AM MYT
Sinar Harian
Sinar Harian

Portal berita nombor 1 di Malaysia

image is not available

PENGENDALI Manchester City, Pep Guardiola lega apabila pemain pertahanan kanan, Kyle Walker sudah boleh beraksi setelah tamat menjalani penggantungan baru-baru ini.

Menurut Guardiola, kehadiran semula pemain berkenaan diharap dapat membantu khususnya bagi mengukuhkan benteng pertahanan pasukan.

“Sebelum ini kami memang berdepan kesukaran untuk meletakkan pemain khususnya di bahagian pertahanan kanan.

“Kini dengan kembalinya Walker, diharap masalah itu berjaya diatasi dan seterusnya memperkuatkan lagi benteng pertahanan kami.

“Setelah benteng pertahanan cemerlang mengekang asakan lawan, ia pasti akan memberikan semangat kepada jentera serangan kami untuk mengatur asakan ke pintu gol lawan dalam usaha meledak jaringan bagi membantu kemenangan pasukan,” katanya.

Untuk rekod, skuad The Citizens itu menang 1-0 pada aksi suku akhir pertama di Etihad pada 6 April lalu.

Sementara itu Guardiola berkata, hanya dua pemain melibatkan Ruben Dias dan Cole Palmery yang bakal terlepas peluang beraksi berdepan Atletico Madrid pada Khamis.

Katanya, kedua-dua pemain berkenaan mengalami kecederaan susulan Dias mengalami kecederaan hamstring manakala Palmery (kecederaan kaki).

“Selain kedua-dua pemain berkenaan, hampir kesemua pemain seperti Ilkay Gundogan, Riyad Mahrez, Jack Grealish, Fernandinho dan lain-lain dilaporkan cergas dan sedia untuk beraksi,” katanya.