Sabah pikat penerbangan terus Singapura-Tawau, Sandakan

10 Jun 2022 • 3:33 PM MYT
Daily Express
Daily Express

Daily Express Online (Malaysia) is Sabah's top-ranked & most viewed English news site. It is also Sabah's leading & most circulated daily English newspaper.

image is not available

Kota Kinabalu: Kementerian Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar Sabah sedang berusaha menarik penyertaan syarikat penerbangan Singapura untuk meluaskan penerbangannya ke Lapangan Terbang Sandakan dan Tawau.

Menterinya, Datuk Jafry Ariffin, dalam satu pertemuan bersama Menteri Negara Kanan Ehwal Luar merangkap Pembangunan Negara Sim Ann semalam berkata penerbangan terus ke dua daerah ini bakal merancakkan lagi sektor pelancongan negeri Sabah secara keseluruhannya pada masa akan datang.

"Laluan penerbangan ini akan memudahkan pelancong luar untuk datang ke destinasi pelancongan yang menarik seperti Pulau Sipadan, Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre dan banyak lagi," kata Jafry dalam kenyataan media.

Jelasnya, kementerian akan mengemukakan cadangan kepada syarikat penerbangan untuk menambah laluan baharu ini dalam tempoh terdekat.

* Read full report in tomorrow's print paper or log in or sign up for e-paper and premium online news access.

* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.