Ada Pegawai Menteri Dipercayai Mula Kosongkan Pejabat, Tanda Parlimen Bubar Dalam Masa Terdekat?

Politics
6 Oct 2022 • 10:21 AM MYT
Siakap Keli
Siakap Keli

We’re a fast growing company with over 20 million page views per month.

image is not available

Ada Pegawai Menteri Dipercayai Mula Kosongkan Pejabat, Tanda Parlimen Bubar Dalam Masa Terdekat?

Beberapa pegawai lantikan politik di kementerian dipercayai telah bertindak mengosongkan bilik masing-masing pada Rabu, 5 Oktober 2022. Berita tersebut sekaligus menguatkan desas-desus yang bahawa pembubaran parlimen akan berlaku dalam masa terdekat, lapor Astro Awani.

Sehingga hari ini, topik berkaitan tarikh pembubaran Parlimen masih menjadi topik hangat orang ramai dan Perdana Menteri masih berdiam diri untuk mengulas berkaitan isu tersebut. Disamping itu, kabar angin pembubaran Parlimen masih berlegar dengan dakwaan ia akan dilakukan dalam masa yang terdekat.

Memetik Awani, salah seorang pegawai yang berkhidmat dalam sebuah jabatan berkongsi di media sosial miliknya dengan mengatakan bahawa mereka telah selesai mengosongkan pejabat.

“Dah siap berkemas untuk kosongkan pejabat. Saya rasa bersyukur dapat diberi peluang berkhidmat sekali lagi dalam kerajaan,” tulisnya, lapor Awani.

Walau bagaimanapun, menurut penjelasan individu tersebut, tidak ada arahan yang dikeluarkan untuk mengosongkan pejabat di Putrajaya, namun hal tersebut dilakukan sebagai persediaan awal menghadapi kemungkinan Parlimen akan dibubarkan dalam masa terdekat.

“Jika tiada pembubaran Parlimen selepas Sidang Dewan Rakyat berakhir, saya akan kemas balik ofis di Putrajaya,” jelasnya.

Sebelum ini, Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata kepada media bahawa beliau akan menghadap Yang di-Pertua Agong pada Khamis iaitu sehari sebelum pembentangan Bajet 2023 pada Jumaat.

Namun, selain Bajet 2023, perincian sesi menghadap tersebut sama ada ia melibatkan pembubaran parlimen masih lagi menjadi tanda tanya.

Sumber: Awani

Newswav Malaysia Best News App

Newswav is an online content aggregator and obtains its content from different online sources. The content in the app do not belong to Newswav nor do they reflect the opinions of Newswav and its staff. Your use of this app indicates your understanding and acceptance of this information.

Newswav Sdn. Bhd. (201701008480 (1222645-M)) 2026 All Rights Reserved