Agresif Terhadap Isu KK Mart , Nik Nazmi Mohon Dr Akmal Saleh Hayati Titah Agong

LocalPolitics
4 Apr 2024 • 9:13 AM MYT
Borak Daily
Borak Daily

Curious & progressive. Bringing you the latest lifestyle & entertainment news

Menteri Sumber Asli dan Kelestarian Alam (NRES) Nik Nazmi Nik Ahmad meminta Ketua Pemuda UMNO, Dr Akmal Saleh agar menghayati titah Yang di-Pertuan Agong, Sultan Ibrahim daripada terus bersikap agresif terhadap isu KK Mart.

Menerusi satu perkongsian Nik Nazmi di akaun Facebook, beliau menyatakan bahawa Ketua Pemuda UMNO itu mempergunakan isu stoking kalimah Allah sebagai modal politik.

image is not available

Foto : IG Nik Nazmi

Meskipun beliau tidak menafikan isu berkenaan telah melukai hati umat Islam, namun sikap agresif Dr Akmal menyebabkan sesetengah individu menjadi ekstrem sehingga timbul insiden membakar beberapa kedai KK Mart.

Ujarnya, Dr Akmal seharusnya menghayati titah Yang di-Pertuan Agong agar semua pihak berhenti mengambil kesempatan terhadap isu ini memandangkan kedai berkenaan telah membuat permohonan maaf serta pengasasnya, Chai Kee Kan dan isterinya telah didakwa di Mahkamah Shah Alam.

image is not available

Foto : IG Dr Akmal Saleh

“Sepatutnya Akmal menghayati titah Yang di-Pertuan Agong dan berhenti menggunakan isu ini sebagai modal politik,” katanya pada Rabu.

Selain itu, Nik Nazmi berkata, Seri Paduka Baginda juga telah berkenan menerima menghadap pengasas kedai serbaneka tersebut di Istana Negara untuk mendengar penjelasan.

“Mempergunakan isu ini secara berterusan tidak akan memberikan keuntungan kepada sesiapa,” ujarnya.

Dalam konteks itu, beliau turut menjelaskan bahawa menceburkan diri ke medan politik dengan isu seperti ini tidak akan bertahan lama dan Dr Akmal perlu mencari isu kritikal lain yang lebih menguntungkan rakyat.

Sumber : Facebook Nik Nazmi