Akses ke Centre Point Sabah melalui Kota Kinabalu Skybridge mulai hujung tahun

23 Jul 2022 • 5:23 PM MYT
Daily Express
Daily Express

Daily Express Online (Malaysia) is Sabah's top-ranked & most viewed English news site. It is also Sabah's leading & most circulated daily English newspaper.

image is not available

Kota Kinabalu: Orang ramai boleh mengakses Centre Point Sabah menggunakan KK Skybridge pada penghujung tahun ini.

Pengurusan Centre Point Sabah, CPS Management Corporation, dalam kenyataan pada Jumaat berkata pembinaan sambungan menghubungkan Centre Point Sabah dengan KK SkyBridge yang menelan kos jutaan ringgit akan bermula dan dijadualkan siap pada akhir November tahun ini.

Skybridge sepanjang 400 meter itu bertujuan untuk menjadi laluan pejalan kaki penghubung untuk pusat membeli-belah dan pelbagai hab komersial - Pusat Komersial Api-Api, Pusat Komersial Warisan Square, Oceanus Waterfront Mall dan Asia City.

“Memandangkan kita sudah berada di peringkat endemik dan banyak sekatan telah ditarik balik, lebih ramai pelancong dijangka datang melawat Sabah. Pengurusan pusat beli-belah percaya ini adalah peluang yang baik untuk melengkapkan jalinan Skybridge yang akhirnya akan meningkatkan pembangunan pelancongan untuk negeri ini,” kata kenyataan itu.

Ia berkata tempat simpanan pembinaan sementara diletakkan berhampiran kawasan pembinaan di ruang muat Servay Premier, sambil memohon maaf atas sebarang kelewatan lalu lintas dan kesulitan yang disebabkan oleh pembinaan itu.

Selain itu, pengurusan pusat beli-belah menggesa semua pemandu e-hailing dan orang ramai agar tidak meletak kenderaan di kawasan pembinaan terutama pada waktu puncak bagi mengurangkan kesesakan lalu lintas di sekitar pusat beli-belah itu.

Pihak pengurusan pusat beli-belah percaya bahawa rangkaian KK Skybridge akan menyediakan laluan yang mudah dan selamat untuk orang ramai memasuki pusat membeli-belah, serta dilindungi mereka daripada matahari dan hujan semasa berjalan ke pusat beli-belah dari hab komersial lain.

Selain itu, penyiapan KK Skybridge Linkages boleh memberi impak yang positif untuk jejak pusat membeli-belah itu memandangkan pusat beli-belah itu terletak di tengah-tengah perhubungan antara hab komersial yang lain.

Pihak pengurusan pusat membeli-belah berkata projek KK Skybridge adalah sebahagian daripada Projek Kerja-kerja Rangkaian Pejalan Kaki dan Penambahbaikan Trafik SkyBridge Kerajaan dan pengurusan pusat beli-belah akan sentiasa menyokong usaha Kerajaan demi kesejahteraan dan keselamatan masyarakat.

Tambahan pula, pengurusan pusat membeli-belah telah membelanjakan kira-kira RM19,000 untuk perancangan awal dan yuran perundingan oleh Jurutera Perunding CKS untuk projek pembinaan jalinan KK Skybridge.

Selain itu, First Priority Corporation akan menjadi kontraktor utama untuk projek rangkaian KK Skybridge. Kos keseluruhan projek berjumlah RM700,000 ditanggung sepenuhnya oleh pengurusan pusat beli-belah.

Ketua Menteri Datuk Seri Hajiji Noor merasmikan pembukaan KK Skybridge tahun lepas. Jambatan itu dilengkapi eskalator, lif untuk orang kurang upaya (OKU), dan 20 kiosk runcit berhawa dingin itu bertujuan untuk memberi kemudahan selamat kepada orang ramai dan juga untuk orang kurang upaya untuk bergerak kerana ia kini menghubungkan Oceanus Shopping Mall, Api-Api Centre dan Asia City.

Sempena ulang tahun ke-32 pusat beli-belah itu pada Ogos, pusat beli-belah itu mempunyai beberapa acara, termasuk Pertunjukan Cosplay Cosmaniac (6–7 Ogos), Juara Mobile Legends Bang Bang (13–14 Ogos), Showcase Pikachu (Ogos). 21–27), dan Beli & Tebus: Beg Makan Tengah Hari Percuma (9-22 September).

* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.

* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.