APAD : Maxim Dan InDrive Diletakkan Dibawah Tempoh Pemantauan Selama 3 Bulan

TechnologyDigital
24 Jul 2025 • 9:16 AM MYT
Amanz
Amanz

Amanz merupakan laman berita dunia teknologi serta ulasan peranti terkini.

Agensi Pengangkutan Awam Darat (APAD) kini mengeluarkan kenyataan, mengatakan mereka MAXIM dan juga InDrive, dua perkhidmatan seru-pandu yang beroperasi di Malaysia, kini diberikan tempoh tiga bulan dibawah pemantauan.

Untuk makluman, sebelum ini, APAD telah mengeluarkan notis pembatalan lesen perniagaan untuk kedua-dua syarikat pengendali berkenaan, disebabkan ketidakpatuhan terutamanya dalam aspek keperluan Permit Kenderaan E-Hailing. Selari dengannya, kedua-dua syarikat telah membuat rayuan, dan disyaratkan membuat pembetulan sebelum 24 Julai 2025.

Maxim dan InDrive kini dikatakan telah menambah-baik sistem pendaftaran mereka, selain turut memberikan akses data kepada APAD dalam proses semak-silang antara data syarikat dan data dibawah pengurusan APAD. Wakil syarikat juga perlu hadir ke Ibu Pejabat APAD setiap bulan sepanjang tempoh pemantauan ini.