Atlet menembak berhijab cium al-Quran selepas raih emas Paralimpik 2024 jadi perhatian

10 Sep 2024 • 2:48 PM MYT
SinarPlus
SinarPlus

SinarPlus is a portal based on News, Current Affairs and Lifestyle content

image is not available

ATLET menembak dari Iran, Sareh Javanmardi memberi penghormatan kepada al-Quran selepas memenangi pingat emas dalam pertandingan menembak Sukan Paralimpik 2024, mendapat pujian daripada institusi al-Quran utama.

Agensi Berita Hawzah- Javanmardi melaporkan, Sareh memperoleh pingat emas dalam acara P2 10 meter pistol udara SH1 pada Paralimpik Musim Panas 2024 di Paris.

image is not available

Pada hari Sabtu, pemain berusia 39 tahun itu, yang sebelum ini memenangi emas di Sukan Paralimpik Tokyo 2020, memperoleh 236.8 mata meraih tempat pertama. Penembak Turki, Aysel Ozgan memperoleh pingat perak dengan 231.1 mata, manakala atlet India Rubina Francis meraih gangsa dengan jumlah 211.1 mata.

Sejurus selepas memenangi perlawanan terakhirnya, Sareh mencium senaskhah al-Quran sebelum melakukan sujud di atas bendera negaranya.

Ketua Dar-ol-Quran Iran mengeluarkan kenyataan, memuji tindakan atlet itu dalam menghormati al-Quran.

image is not available

Pingat emas di Paris merupakan yang keempat dimenangi Sareh sepanjang lima kali penyertaan Sukan Paralimpik iaitu dua di Paralimpik Rio 2016 manakala satu di Paralimpik Tokyo 2020.

Sareh yang diberi jolokan Iran Pistol Queen dilahirkan dengan kecacatan pada bahagian kaki mengumumkan akan bersara demi menumpukan perhatian kepada keluarga.