Bapa pelajar IKBN Miri tolak tindakan undang-undang – Polis

LocalPolitics
25 Sep 2025 • 1:50 PM MYT
The Reporter
The Reporter

Malay site offers reporting updates and viral community news from Malaysia

image is not available

Isu video tular yang memaparkan seorang pelajar Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) Miri ‘dihentak’ ke tiang oleh rakan-rakannya akhirnya tidak dibawa ke muka pengadilan. Menurut Pesuruhjaya Polis Sarawak, Datuk Mancha Ata, pelajar berkenaan bersama bapanya sepakat untuk tidak meneruskan tindakan undang-undang walaupun siasatan polis telah pun dibuka.

Katanya, pihak berkuasa telah memanggil semua yang terlibat untuk diambil keterangan, termasuk ibu bapa serta rakan-rakan mangsa.

“Mangsa sendiri tampil membuat laporan, namun selepas berbincang dengan keluarga, mereka enggan meneruskan kes ini,” katanya memetik laporan Buletin TV3.

Baca juga:

Video cetus kegusaran awam

Rakaman berdurasi 13 saat itu terdahulu mencetuskan kemarahan orang ramai kerana kelihatan seperti satu bentuk buli. Beberapa pelatih lelaki dilihat mengangkat rakan mereka dengan posisi kaki terkangkang sebelum menghentakkannya pada tiang.

Polis sebelum ini turut memberi jaminan kertas siasatan akan dibuka sekiranya terdapat unsur jenayah atau laporan rasmi diterima.

Mancha menjelaskan, pemeriksaan di hospital mendapati pelajar tersebut tidak mengalami sebarang kecederaan.

“Kejadian itu lebih kepada gurauan yang keterlaluan. Mangsa dan bapanya juga menegaskan tidak mahu memanjangkan perkara ini,” katanya.