Celcom & Digi bergabung? Apa Dah Jadi? #9

Digital
3 Dec 2022 • 9:00 AM MYT
SoyaCincau
SoyaCincau

For everything that matters in tech

image is not available

Dalam episod ini, isu yang diketengahkan adalah mengenai gabungan Celcom dan Digi, kebocoran nombor telefon pengguna WhatsApp dan Apple kurangkan bajet iklan di platform Twitter.

1. Celcom Digi selesai bergabung, cuba teka apa nama dan logo baru

Axiata Group Berhad, Telenor Asia Pte Ltd dan Digi.com Berhad kini mengumumkan, mereka telah menyelesaikan proses penggabungan Celcom dan Digi. Nama baru gabungan ini juga telah diketahui iaitu CelcomDigi.

Baca lagi di sini.

image is not available

2. WhatsApp kata berita kebocoran nombor telefon pungguna adalah tidak benar

Baru-baru ini, ada dakwaan mengenai kebocoran hampir 500 juta nombor telefon pengguna aktif WhatsApp termasuklah lebih 11 jutanya daripada Malaysia. Namun, salah seorang jurucakap Meta, mengatakan dakwaan itu tidak benar. Menurut Meta, nombor telefon digunakan dalam banyak platform permesejan dan ada banyak cara untuk berolehnya selain daripada WhatsApp.

Berita penuh di sini.

image is not available

3. Apple tarik keluar bajet pengiklanan di Twitter, Elon Musk berang

Elon Musk kali ini dia mendakwa Apple mengugut akan mengeluarkan Twitter daripada AppStore. Elon juga beritahu pengikutnya yang Apple telah Kurangkan bajet pengiklanan mereka di platform Twitter.

Berita lanjut di sini.

image is not available