Dua lelaki pandu cuai didenda RM9,500

27 Feb 2025 • 3:30 PM MYT
Daily Express
Daily Express

Daily Express Online (Malaysia) is Sabah's top-ranked & most viewed English news site. It is also Sabah's leading & most circulated daily English newspaper.

image is not available

By: Jo Ann Mool

Kota Kinabalu: Dua lelaki dikenakan denda sejumlah RM9,500 oleh Mahkamah Trafik di sini pada Rabu kerana memandu secara cuai dan tidak bertimbang rasa sehingga menyebabkan kemalangan.

Mohd Sariman Rahman, 32, dan Supandi Surai, 45, mengaku bersalah secara berasingan di hadapan Majistret Marilyn Kelvin atas kesalahan di bawah Seksyen 43(1) Akta Pengangkutan Jalan (APJ) 1987 (Pindaan 1999).

Advertisement (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});Sariman diperintahkan membayar denda RM5,000 atau dipenjara tujuh bulan kerana memandu sebuah Proton Iswara berhampiran pusingan U di Kg Sipanggil,

Putatan, pada 6 Nov 2024, jam 2:40 petang, sehingga bertembung dengan sebuah motosikal Honda yang ditunggang oleh Danial Aqmal Md Rohaizad.

SPONSORED CONTENT How Spritzer’s silica rich natural mineral water makes your skin healthier When it comes to skincare, the first thought on our minds would be beauty products such as serums, creams, and masks. However, beauty experts and even researchers have stated that drinking more water can be just as crucial for your skin's health. Read more Sementara itu, Supandi didenda RM4,500 atau tujuh bulan penjara kerana membuat pusingan U semasa memandu Perodua Viva, menyebabkan kenderaannya bertembung dengan motosikal Yamaha yang ditunggang oleh Asnawi Abdul Asiri, yang sedang bergerak lurus di lorongnya sendiri. Motosikal tersebut melanggar bahagian belakang kiri kereta Supandi dalam kejadian pada 4 Dis 2018, jam 12:40 tengah hari, di Jalan Lintas, di hadapan bangunan RTM.

Dalam kes Sariman, pihak pendakwaan menyatakan bahawa ketika dia memandu dari Putatan ke Kg Lembising, Putatan, dia membuat pusingan U di lokasi kejadian dan bertembung dengan motosikal Honda yang ditunggang oleh Danial, yang dalam perjalanan dari Kota Kinabalu ke Kuala Penyu.

Advertisement (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});Akibat kemalangan itu, penunggang motosikal mengalami kecederaan serius di kaki kanan, manakala Sariman tidak mengalami sebarang kecederaan.

Bagi kes Supandi, fakta kes menyatakan bahawa pada hari kejadian, Supandi sedang memandu ke arah bangunan RTM dan bersedia untuk membuat pusingan U setelah memastikan tiada kenderaan dari arah bertentangan (Jalan Lintas).

Advertisement (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});Bagaimanapun, ketika dia meneruskan pusingan U, motosikal yang datang dari arah bertentangan melanggar bahagian belakang kiri keretanya.

Akibat kemalangan tersebut, penunggang motosikal dibawa ke hospital untuk menerima rawatan, namun pada 5 Disember tahun yang sama, mangsa dilaporkan meninggal dunia.

Peguam bela dilantik, Lim Ming Zoong @ Lawrence, yang mewakili Supandi, memohon hukuman yang lebih ringan dengan alasan anak guamnya bekerja sebagai kerani di PDRM dan telah menerima banyak sijil penghargaan daripada kerajaan serta polis atas khidmat dan sumbangannya. Selain itu, Supandi juga mengalami masalah jantung.

Pihak pendakwaan memohon hukuman yang setimpal. Seksyen 43(1) APJ memperuntukkan denda antara RM5,000 hingga RM10,000 dan boleh dipenjara sehingga 12 bulan jika disabitkan kesalahan.

Pegawai pendakwa trafik, Inspektor Noor Ishamudin Ismail dan Mohammad Khairul Nizam Mokhtar, mengendalikan pendakwaan.