Dua stesen aras air di dua daerah di Selangor lepasi paras bahaya

LocalEnvironment
4 Dec 2025 • 9:42 AM MYT
Media Selangor
Media Selangor

Berita dan isu semasa, inklusif untuk semua.

image is not available

SHAH ALAM: Dua stesen aras air di dua daerah di Selangor melepasi paras bahaya pagi ini, susulan hujan lebat dan ribut petir sejak awal pagi tadi.

Perkembangan itu berdasarkan kemas kini data dalam laman web rasmi Infobanjir Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) Selangor, sehingga jam 9.45 pagi.

Stesen aras air yang melepasi paras bahaya ialah Batu 12, Hulu Langat dan Jenderam Hilir, Sepang.

Sementara itu, lima stesen melepasi paras amaran di Hulu Langat, iaitu Pekan Bangi Lama dan Batu 15 yang menunjukkan trend menaik, Tanjung Malim (Hulu Selangor), Rimba KDR (Sabak Bernam) dan Bukit Changgang (Kuala Langat).

Sebanyak empat stesen aras air melepasi paras berjaga-jaga, iaitu Pintu Air Ijok, Kuala Selangor; Dengkil, Sepang; Jambatan S.K.C dan Kg. Sg. Selisik di Hulu Selangor.

Pagi ini, Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) mengeluarkan amaran ribut petir dan hujan lebat di beberapa negeri sehingga jam 9 pagi ini.

Kawasan yang terbabit ialah Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya.