Dunia punyai ‘tanggungjawab’ sokong pendakwaan Afrika Selatan terhadap Israel: MEP Slovenia

15 Jan 2024 • 10:04 AM MYT
UmmahToday
UmmahToday

From Ummah To Ummah News Portal

image is not available

Dunia mempunyai “tanggungjawab” untuk menyokong kes mahkamah antarabangsa tentang pembunuhan beramai-ramai di Gaza yang difailkan oleh Afrika Selatan terhadap Israel, kata seorang ahli Parlimen Eropah Slovenia.

Kenyataan Matjaz Nemec dibuat semasa ucaptamanya dalam majlis yang menandakan ulang tahun ke-82 Pertempuran Drazgose, pertempuran Perang Dunia II di Slovenia yang menyaksikan Nazi memusnahkan sebuah kampung dan membunuh berpuluh-puluh orang awam.

“Apa yang kita saksikan di Gaza adalah percubaan untuk memusnahkan sebuah negara oleh penjajah,” Nemec memberi amaran, sambil bertanya, “Berapa lama Eropah dan dunia akan terus menyaksikan penghapusan negara di hadapan mata kita? Sejauh mana toleransi terhadap genosid, pengeboman hospital dan kem pelarian?”

SUMBER : TRT World

 

Newswav Malaysia Best News App

Newswav is an online content aggregator and obtains its content from different online sources. The content in the app do not belong to Newswav nor do they reflect the opinions of Newswav and its staff. Your use of this app indicates your understanding and acceptance of this information.

Newswav Sdn. Bhd. (201701008480 (1222645-M)) 2026 All Rights Reserved