Empat peluru berpandu dari Yaman dipintas Arab Saudi

WorldPolitics
8 Nov 2026 • 7:40 PM MYT
Utusan Online
Utusan Online

Berita terkini, tepat dan dipercayai daripada Utusan Malaysia

Image from: Empat peluru berpandu dari Yaman dipintas Arab Saudi

RIYADH: Pakatan diketuai Arab Saudi yang memerangi Houthi di Yaman berkata pada Ahad bahawa pihaknya memintas dan memusnahkan empat peluru berpandu.

“Sistem pertahanan udara memintas dan memusnahkan dua peluru berpandu di wilayah Riyadh dan selatan,” kata jurucakap pakatan itu, Mejar Jeneral Turki al-Maliki dalam kenyataan terbaharunya menerusi platform media sosial X.

Al-Maliki tidak memberikan maklumat lanjut mengenai asal usul peluru berpandu berkenaan.

Pengumuman itu dibuat kurang sejam selepas beliau memaklumkan bahawa sistem pertahanan udara pakatan berkenaan memintas dan memusnahkan dua peluru berpandu balistik yang dilancarkan kumpulan Houthi ke arah ibu negara Arab Saudi, Riyadh.

Terdahulu pada Ahad, pakatan itu turut melaporkan kejayaan memintas sebuah lagi peluru berpandu balistik yang dilancarkan Houthi ke arah wilayah timur Arab Saudi.

Perkembangan itu berlaku ketika ketegangan ketenteraan antara pakatan diketuai Arab Saudi dengan kumpulan Houthi di Yaman terus memuncak, susulan serangan berulang menggunakan peluru berpandu dan dron ke wilayah Arab Saudi. – AGENSI

 

The post Empat peluru berpandu dari Yaman dipintas Arab Saudi appeared first on Utusan Malaysia.

Newswav Malaysia Best News App

Newswav is an online content aggregator and obtains its content from different online sources. The content in the app do not belong to Newswav nor do they reflect the opinions of Newswav and its staff. Your use of this app indicates your understanding and acceptance of this information.

Newswav Sdn. Bhd. (201701008480 (1222645-M)) 2026 All Rights Reserved