Enam kanak-kanak mati akibat kekurangan zat makanan di Gaza 

29 Feb 2024 • 10:54 AM MYT
UmmahToday
UmmahToday

From Ummah To Ummah News Portal

image is not available

Sekurang-kurangnya enam kanak-kanak maut akibat kekurangan zat makanan di dua hospital Gaza, kata pegawai Palestin kerana jumlah keseluruhan rakyat Palestin yang terkorban dalam perang yang dilancarkan israel hampir lima bulan menghampiri 30,000 orang.

Dua kanak-kanak meninggal dunia akibat “dehidrasi dan kekurangan zat makanan” di hospital Al-Shifa di Kota Gaza, kata pegawai, menggesa “tindakan segera” daripada institusi antarabangsa untuk mencegah lebih banyak kematian seperti itu.

Agensi berita Palestin WAFA melaporkan kematian empat bayi di Hospital Kamal Adwan, sambil menambah tujuh lagi masih dalam keadaan kritikal, berdepan risiko teruk akibat kemarau dan kekurangan zat makanan yang berlaku akibat kepungan israel.

Agensi PBB telah membunyikan amaran tentang keadaan kemanusiaan yang teruk dan memberi amaran tentang kebuluran yang meningkat di utara Gaza.

SUMBER : TRT World

 

Newswav Malaysia Best News App

Newswav is an online content aggregator and obtains its content from different online sources. The content in the app do not belong to Newswav nor do they reflect the opinions of Newswav and its staff. Your use of this app indicates your understanding and acceptance of this information.

Newswav Sdn. Bhd. (201701008480 (1222645-M)) 2026 All Rights Reserved