
Kota Kinabalu: Kerajaan Sabah akan memperuntukkan hampir RM600,000 bagi membantu pekerja gig dalam sektor e-hailing membuka akaun dengan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP).
Ketua Menteri Datuk Seri Hajiji Noor berkata sebanyak 11,109 permohonan telah diterima daripada pemandu e-hailing yang mahu membuat caruman.
“Saya dengan sukacitanya mengumumkan bahawa Kerajaan Negeri akan menyediakan hampir RM600,000 untuk membantu mereka yang masih belum membuka akaun KWSP,” katanya ketika ditemui pada program Sabah Moto Day 8.0 di padang kawad Universiti Malaysia Sabah, Ahad.
window.googletag = window.googletag || {cmd: []};googletag.cmd.push(function() {googletag.defineSlot('/22826383987/dailyexpress_inline', [1, 1], 'gpt-passback').addService(googletag.pubads());googletag.enableServices();googletag.display('gpt-passback');});Hajiji melahirkan rasa puas hati terhadap kejayaan berterusan acara motosikal tahunan itu, yang tahun ini menarik sekitar 60,000 penunggang dan peminat dari seluruh Sabah, Sarawak dan Brunei.
“Sokongan padu daripada peserta pelbagai peringkat umur, bangsa dan agama mencerminkan semangat perpaduan dalam perhimpunan ini.
“Kita harus melihatnya secara positif, kerana acara sebegini turut menyumbang kepada ekonomi Sabah dengan jumlah kehadiran yang begitu ramai,” katanya.
Beliau turut menggesa peserta agar mengutamakan keselamatan jalan raya, sambil berharap perhimpunan itu dapat meningkatkan kesedaran dalam kalangan peminat sukan permotoran dua roda.
Menekankan pelaburan kerajaan dalam golongan belia, Hajiji berkata negeri telah membelanjakan RM1.33 bilion untuk inisiatif pembangunan belia antara tahun 2021 hingga 2025, termasuk RM848.26 juta untuk bantuan pendidikan dan RM485 juta bagi pembangunan kemahiran serta bakat.
“Ini adalah sesuatu yang belum pernah berlaku dalam sejarah negeri. Kami komited untuk membimbing belia, yang merupakan pemimpin masa depan kita,” tambahnya.
Hajiji menamatkan ucapannya dengan mengajak hadirin membaca al-Fatihah untuk Allahyarhamah Zara Qairina Mahathir.
Penganjur bersama Datuk Mazlan Joehari Manan, yang juga Pengerusi Skuad Anti-Dadah, berkata hari pertama acara itu dimulakan dengan tanda solidariti buat Allahyarhamah Zara Qairina.
Beliau berterima kasih kepada Kerajaan Negeri atas sokongan berterusan terhadap inisiatif belia dan berharap peserta dapat mengaplikasikan manfaat yang diperoleh kepada rakan-rakan mereka.
“Kami akan menyalurkan apa jua sokongan yang diterima kembali kepada negeri dan kesejahteraan golongan belia,” kata Mazlan.



