Harga minyak global meningkat AS$77.90 susulan situasi inflasi AS, ketegangan di Asia Barat 

Business & Finance
5 Jan 2024 • 6:10 PM MYT
DagangNews.com
DagangNews.com

Berita bisnes anda

Harga minyak global meningkat AS$77.90 susulan situasi inflasi AS, ketegangan di Asia Barat

herman

05/01/2024 - 18:10

KUALA LUMPUR 5 Jan - Niaga hadapan minyak mentah Brent naik 31 sen, atau 0.4%, kepada AS$77.90 setong pada 0557 GMT.

Kontrak hadapan minyak mentah West Texas Intermediate, yang tamat pada hari Jumaat, meningkat 43 sen kepada AS$72.62 setong. Kontrak bulan kedua yang lebih aktif meningkat 6 sen, atau 0.08%, kepada AS$72.88.

Kedua-dua penanda aras naik lebih tinggi pada hari Jumaat selepas minit mesyuarat Rizab Persekutuan (Fed) Amerika Syarikat (AS) mencadangkan inflasi terkawal dan Setiausaha Negara AS, Antony Blinken bersedia untuk melawat Asia Barat dalam usaha menghalang konflik Israel-Gaza daripada berlarutan, menurut laporan REUTERS.

"Bagaimanapun masih terdapat beberapa ketegangan di Asia Barat dengan militan Houthi melancarkan dron di Laut Merah di samping serangan udara AS di Baghdad," kata penganalisis di ING.

Data Pentadbiran Maklumat Tenaga AS menunjukkan stok petrol minggu lalu mencatatkan kenaikan tertinggi dalam tempoh lebih 30 tahun, manakala produk pensulingan petroleum yang dibekalkan, proksi untuk permintaan, jatuh ke paras terendah sejak 1999.

Data penurunan harga bagaimanapun telah diimbangi oleh kebimbangan geopolitik, harapan pemulihan ekonomi mengenai potensi penurunan kadar faedah dan kebimbangan penghantaran yang berlarutan.

Walaupun minit mesyuarat Fed tidak memberikan petunjuk langsung tentang bila penurunan kadar faedah mungkin dimulakan, perbincangan itu memberi isyarat inflasi semakin terkawal dan peningkatan kebimbangan mengenai risiko sekatan terlampau dalam dasar monetari.

Kadar faedah yang lebih rendah mengurangkan kos pinjaman pengguna yang boleh meningkatkan pertumbuhan ekonomi dan permintaan minyak.

Turut menambah kebimbangan bekalan ialah perkembangan di Asia Barat yang mana tentera Israel merancang pendekatan yang lebih disasarkan di utara dan memburu pemimpin Hamas di selatan seperti mana dinyatakan menteri pertahanan Israel pada Khamis.

Justeru, bagi membantu menghalang konflik daripada berkembang, Blinken bakal ke Asia Barat untuk diplomasi selama seminggu, kata Jabatan Negara.- DagangNews.com