
Iran Dakwa IAEA Sebagai ‘Rakan Sekutu’ Israel Dalam ‘Perang Pencerobohan’
Iran pada Khamis mendakwa agensi pemantau nuklear Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), iaitu Agensi Tenaga Atom Antarabangsa (IAEA), bertindak sebagai ‘rakan sekutu’ dalam apa yang disifatkan sebagai ‘perang pencerobohan’ oleh Israel.
Tuduhan itu dibuat selepas IAEA mendakwa Iran tidak memberikan kerjasama sebelum tercetusnya konflik antara Iran dan Israel.
Susulan itu, lembaga gabenor IAEA meluluskan satu resolusi yang mengecam Iran kerana ‘tidak mematuhi’ kewajipan di bawah Perjanjian Pencegahan Penyebaran Senjata Nuklear (NPT).
“Anda mengkhianati pentadbiran pencegahan penyebaran senjata nuklear, anda telah menjadikan IAEA sebagai rakan kepada perang pencerobohan yang tidak adil ini,” kata Jurucakap Kementerian Luar Iran, Esmaeil Baqaei, dalam satu kenyataan di platform X yang ditujukan kepada Ketua Pengarah IAEA, Rafael Grossi.
Sementara itu, dalam temu bual bersama saluran France24 pada Rabu, Grossi menyatakan bahawa walaupun “Iran merupakan satu-satunya negara di dunia ketika ini yang sedang memperkaya uranium ke tahap hampir ketenteraan… kami masih belum berada pada tahap untuk menyimpulkan sama ada terdapat usaha langsung untuk membangunkan senjata nuklear”.
Sumber: AFP
The post Iran Dakwa IAEA Sebagai ‘Rakan Sekutu’ Israel Dalam ‘Perang Pencerobohan’ appeared first on Siakap Keli.


