Ismail Sabri bangga usaha martabat Bahasa Melayu berhasil

LocalPolitics
30 Dec 2022 • 3:26 PM MYT
Sinar Harian
Sinar Harian

Portal berita nombor 1 di Malaysia

image is not available
Ismail Sabri - Foto Bernama

SHAH ALAM - Bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob bangga apabila usaha mengantarabangsakan Bahasa Melayu mula menampakkan hasil.

Ahli Parlimen Bera itu berkata, impian dan cita-citanya untuk melihat bahasa ibunda itu tersebar luas di pentas antarabangsa menjadi kenyataan apabila papan tanda di Korea Selatan menggunakan Bahasa Melayu bagi memudahkan rujukan para pelancong negara itu.

"Semestinya saya berbangga apabila Bahasa Melayu berkembang dan digunakan oleh negara asing iaitu Korea Selatan.

"Saya serta pejuang Bahasa Melayu akan terus memperjuangkan untuk mengangkat martabat Bahasa Melayu bukan sahaja dalam negara malah di peringkat antarabangsa," katanya dalam kenyataan di laman Facebook pada Jumaat.

Sebelum ini media melaporkan, seorang pengguna Facebook, Zakaria Azizi berkongsi beberapa keping gambar papan tanda di Korea Selatan yang menggunakan Bahasa Melayu bagi membantu pelancong asing yang berkunjung ke negara itu.

Dalam pada itu Ismail Sabri turut mengambil kesempatan mengucapkan penghargaan kepada kerajaan Korea Selatan atas usaha tersebut selain menganggap ia sebagai pengiktirafan kepada Malaysia.

"Saya dan seluruh Keluarga Malaysia mengucapkan jutaan terima kasih kepada kerajaan Korea Selatan atas usaha ini dan menganggap ia sebuah pengiktirafan kerajaan Korea Selatan kepada Malaysia dalam memartabatkan Bahasa Melayu," katanya.

View Original Article
Newswav Malaysia Best News App

Newswav is an online content aggregator and obtains its content from different online sources. The content in the app do not belong to Newswav nor do they reflect the opinions of Newswav and its staff. Your use of this app indicates your understanding and acceptance of this information.

Newswav Sdn. Bhd. (201701008480 (1222645-M)) 2026 All Rights Reserved