Isu Bekalan Gas: Menteri Indonesia Dakwa Singapura Jual Semula Kargo LNG

Opinion
3 Nov 2026 • 7:00 AM MYT
Nazri Hamdan
Nazri Hamdan

Sharing insights on economics, finance, business, and geopolitics.

(Artikel ini dijana oleh Google Gemini AI daripada video kreator)

Image from: Isu Bekalan Gas: Menteri Indonesia Dakwa Singapura Jual Semula Kargo LNG
Menteri Tenaga Indonesia bikin panas lagi!

Menteri Tenaga Indonesia, Bahlil Lahadalia, membuat dakwaan terbaharu bahawa Singapura menjual semula sebahagian daripada 148 kargo gas asli cecair (LNG) yang dihantar dari Indonesia kepada pihak lain.

Image from: Isu Bekalan Gas: Menteri Indonesia Dakwa Singapura Jual Semula Kargo LNG

Tiada Bukti Khusus Dikemukakan

Walaupun dakwaan tersebut dibangkitkan, setakat ini masih belum ada bukti khusus yang dibentangkan mengenai kargo mana yang terlibat, siapa pihak pembeli, mahupun jumlah sebenar kargo yang dikatakan telah dijual semula.

Persoalan turut timbul mengenai terma perjanjian jual beli gas tersebut. Sekiranya tiada klausa larangan jual semula dalam kontrak yang dipersetujui, pembeli pada dasarnya mempunyai hak untuk menentukan urusan kargo yang telah dibeli, melainkan wujud perlanggaran syarat kontrak yang jelas.

Image from: Isu Bekalan Gas: Menteri Indonesia Dakwa Singapura Jual Semula Kargo LNG

Pengurangan Bekalan Gas Paip

Isu ini berlaku serentak dengan tindakan Indonesia mengurangkan bekalan gas paip ke Singapura sebanyak 31 juta kaki padu sehari atas alasan mahu mengutamakan keperluan domestik bagi rakyat dan industrinya.

Image from: Isu Bekalan Gas: Menteri Indonesia Dakwa Singapura Jual Semula Kargo LNG

Kemunculan dakwaan penjualan semula LNG pada masa yang sama dengan pengurangan bekalan gas ini mencetuskan tanda tanya sama ada situasi berkenaan berkaitan pertikaian kontrak, keperluan tenaga, atau tekanan diplomatik antara kedua-dua negara.


Nazri Hamdan (nazrihamdan@gmail.com) adalah seorang penulis dalam program Newswav Creator, di mana anda boleh berkongsi cerita, meluahkan pandangan anda, atau menjadi wartawan rakyat dan pada masa yang sama mengewangkan kandungan anda & menjangkau jutaan pengguna di Newswav. Log masuk ke creator.newswav.com dan daftar sebagai Newswav Creator sekarang!

Kandungan Pengguna (“User Content” seperti yang ditakrifkan pada Syarat Penggunaan Newswav) di atas termasuk pandangan yang dinyatakan dan media (gambar, video, petikan dan lain-lain) dimuatnaik & diterbitkan oleh pengarang. Newswav adalah platform pengagregatan yang semata-matanya mengehoskan kandungan. Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan tentang kandungan karya, hak cipta atau isu lain, sila hubungi creator@newswav.com.

Newswav Malaysia Best News App

Newswav is an online content aggregator and obtains its content from different online sources. The content in the app do not belong to Newswav nor do they reflect the opinions of Newswav and its staff. Your use of this app indicates your understanding and acceptance of this information.

Newswav Sdn. Bhd. (201701008480 (1222645-M)) 2026 All Rights Reserved