Jabatan Air pantau bekalan di Bandar Sierra

21 Jun 2023 • 5:01 PM MYT
Daily Express
Daily Express

Daily Express Online (Malaysia) is Sabah's top-ranked & most viewed English news site. It is also Sabah's leading & most circulated daily English newspaper.

image is not available

JABATAN Air memantau keadaan di Bandar Sierra, susulan masalah bekalan di bahagian di Manggatal ini.

Lebih 60 pemilik rumah di sepanjang Lorong Sierra 1A dan 1B tidak mempunyai air paip hampir seminggu baru-baru ini.

Kakitangan agensi itu juga akan memeeriksa keadaan saluran paip agihannya di sekitar taman perumahan itu apabila paip pecah memburukkan lagi masalah bekalan ini. JURUTEKNIK Jabatan Air dalam proses menggantikan satu bahagian paip 445mm yang rosak di Bandar Sierra.

Jurucakap agensi itu mengaitkan masalah di Manggatal dengan kejatuhan paras air di dalam takungannya berhampiran pekan itu.

SPONSORED CONTENT Shell’s Access to Energy helps power lives of isolated communities in Sabah Kota Kinabalu: In 2017, Sabah Shell Petroleum Co Ltd (SSPC) launched Access to Energy (A2E), a Shell Social Investment programme aimed at providing affordable and continuous supply of electricity from renewable sources for communities who live without connection to the electricity grid. Read more “Ini menyebabkan kekurangan bekalan air di beberapa premis terjejas, manakala di tempat lain tidak mendapat setitik air pun,” katanya.

Katanya, input di takungan R17 tidak konsisten ekoran “permintaan yang semakin meningkat” untuk air paip di sekitar Wilayah Utara itu. KAKITANGAN kontraktor cuba memotong akar pokok di bahu jalan.

“Kami berjaya menstabilkan sebahagian keadaan membabitkan isi rumah di Lorong Sierra 1A dan 1B.

“Bagaimanapun, kami perlu membuat penyelarasan lanjut pada injap di sepanjang saluran paip utama kami antara Bandar Sierra dan takungan air supaya bekalan dapat diagihkan semula dengan lebih sekata ke semua hartanah di zon ini.”

“Zon” tersebut merangkumi lokasi seperti Kiansom Country Heights di Inanam dan University Utama Condominiums di Telipok, menurut jurucakap itu.

Semasa menyusun strategi terbaik untuk meningkatkan paras air di R17, Jabatan itu juga terpaksa berhadapan dengan kebocoran yang tidak dijangka di satu bahagian Bandar Sierra. PASUKAN Landskap DBKK dipanggil untuk membantu menangani pokok itu.

Kebocoran paip itu diketahui selepas seorang pengguna menyedari cecair jernih melimpah di atas permukaan jalan di satu bahagian kawasan perumahan itu.

Jurucakap itu berkata agensi itu kemudiannya mengesahkan bahawa cecair itu adalah air terawat dan mula cuba mengenal pasti lokasi utama paip pecah berkenaan.

Katanya, kerja pembaikan menjadi rumit disebabkan akar pokok yang ditanam di bahu jalan di mana paip itu dipasang.

“Tindakan memotong akar yang menghalang paip dengan gergaji berantai terbukti terlalu sukar untuk kontraktor kami.

“Ini mendorong kami menghubungi Dewan Bandaraya Kota Kinabalu (DBKK) untuk mendapatkan bantuan bagi mencabut pokok berkenaan.”

Setelah ini dilakukan, penggalian dimulakan, menurutnya.

“Kakitangan kami kemudiannya menggantikan satu bahagian paip MSCL 445 milimeter yang pecah.

“Kerosakan itu berkemungkinan besar disebabkan keadaan paip yang haus dan lusuh kerana ia diletakkan di bawah bahu jalan sejak beberapa tahun lalu.”

Katanya, pam penggalak Jabatan Air untuk Bandar Sierra berfungsi semula selepas pembaikan selesai.

ELLIE, yang tinggal di Bandar Sierra 1A, berkata dia sudah penat menghubungi Careline jabatan mengenai masalah airnya.

“Pada mulanya, saya mendapat bekalan untuk beberapa jam pada waktu siang dan juga pada waktu malam, tetapi tekanan bekalan sangat lemah,” katanya.

“Kini, hanya bunyi udara yang boleh didengari apabila paip dibuka.” AIR terawat dihantar ke tangki ini di kawasan Bandar Sierra.

Dia berkongsi kekecewaannya tentang kejadian ini dengan rakan-rakannya yang tinggal di Bandar Sierra 1B.

“Mereka memberitahu saya bahawa mereka dan jiran mereka juga tidak menerima bekalan air.”

Katanya, terdapat 12 jalan perumahan di bahagian kejiranan ini.

Ketika dia menghubungi Hotline, Ellie berkata dia tidak menerima setitik air paip dalam beberapa hari.

“Rezab dalam tangki simpanan saya hampir habis kerana saya telah menggunakan air ini untuk kegunaan di tandas saya.

“Saya dan keluarga bergantung kepada air botol untuk mandi.”

Akuinya, dia telah menghabiskan jumlah wang yang besar di kedai dobi dan penghantaran makanan, sejak masalah bekalan air bermula.

Jurucakap itu berkata jabatan mempunyai tangki tanah di Kiansom Country Heights dan Bandar Sierra, pada satu peringkat, selepas mengetahui masalah di kawasan perumahan ini.

Untuk tujuan ini, katanya, air terawat dihantar, melalui lori tangki, untuk meringankan beban penggunanya di lokasi-lokasi ini.

* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.

* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.