JKDM Kelantan rampas lebih 13,000 kg ayam beku

31 Jan 2024 • 3:46 PM MYT
The Sun Daily
The Sun Daily

For the latest news and features from Malaysia and the rest of the world.

image is not available

KOTA BHARU: Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) Kelantan merampas 13,350 kilogram ayam beku bernilai hampir RM100,000 termasuk cukai di Kampung Pulau Tebu, di sini, semalam.

Pengarah JDKM Kelantan Wan Jamal Abdul Salam Wan Long berkata kesemua ayam beku itu ditemukan kira-kira 8 pagi, di dalam dua lori yang ditinggalkan di hadapan sebuah rumah di kampung berkenaan.

“Berdasarkan intipan, ayam beku berkenaan disyaki diperoleh dari negara jiran dengan dibawa masuk menggunakan perahu.

“Kesemua ayam beku itu kemudian dipunggah menggunakan kenderaan lebih kecil termasuk kenderaan penumpang atau pacuan empat roda sebelum diisi ke dalam lori,” katanya pada sidang media di Pejabat JKDM Padang Bongor di sini hari ini.

Beliau berkata ayam beku yang diragui status halalnya itu dipercayai untuk pasaran tempatan selain berkemungkinan dihantar ke Lembah Klang.

Wan Jamal Abdul Salam berkata ayam beku diklasifikasikan sebagai barang larangan import yang tertakluk di bawah Butiran 1 Jadual Ketiga Bahagian I Perintah Kastam (Larangan Mengenai Import) 2023.

Kes katanya sedang disiasat lanjut mengikut Seksyen 135(1)(d) Akta Kastam 1967 termasuk mengenal pasti pemilik barang dagangan yang dirampas itu. -Bernama