JKM cari ibu, waris kanak-kanak perempuan

1 Jul 2024 • 5:30 PM MYT
Sinar Harian
Sinar Harian

Portal berita nombor 1 di Malaysia

image is not available
Mariam atau Dalisha dipercayai ditinggalkan ibunya bukan warganegara dikenali sebagai Karlina.

KUALA SELANGOR - Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Kuala Selangor mengesan ibu atau waris kanak-kanak yang ditinggalkan kepada sepasang suami isteri sejak dua tahun lalu.

Pelindung Kanak-Kanak JKM Kuala Selangor, Intan Shafika Shaidan berkata, kanak-kanak perempuan itu, Mariam atau Dalisha yang tidak diketahui umurnya dipercayai ditinggalkan ibunya bukan warganegara dikenali sebagai Karlina.

Menurut beliau, kanak-kanak itu telah dirujuk kepada beliau pada 11 Jun lalu.

"Pihak Jabatan memerlukan maklumat berhubung ibu kandung kanak-kanak bagi membolehkan Pelindung Kanak-Kanak melengkapkan siasatan dan penempatan kanak-kanak dapat dilakukan dengan sewajarnya," katanya dalam satu kenyataan pada Isnin.

Intan Shafika memberitahu, kanak-kanak itu telah ditempatkan dalam jagaan sementara orang yang layak dan sesuai di bawah peruntukan Seksyen 19(2) Akta Kanak-Kanak 2001 bermula Isnin sehingga 25 September depan.

Orang ramai yang mempunyai sebarang maklumat berhubung ibu kandung kanak-kanak boleh disalurkan ke Bahagian Kanak-Kanak di Pejabat Kebajikan Masyarakat Kuala Selangor di talian 03-32891495.

Ikuti Channel rasmi Sinar Harian di WhatsApp supaya anda tidak terlepas berita-berita terkini daripada kami. Jom! Klik di sini!

Newswav Malaysia Best News App

Newswav is an online content aggregator and obtains its content from different online sources. The content in the app do not belong to Newswav nor do they reflect the opinions of Newswav and its staff. Your use of this app indicates your understanding and acceptance of this information.

Newswav Sdn. Bhd. (201701008480 (1222645-M)) 2026 All Rights Reserved