Kastam rampas 19,800 liter bir

LocalPolitics
12 Sep 2024 • 12:50 PM MYT
Daily Express
Daily Express

Daily Express Online (Malaysia) is Sabah's top-ranked & most viewed English news site. It is also Sabah's leading & most circulated daily English newspaper.

image is not available

By: Jeremy S Zabala

Kota Kinabalu: Satu lagi cubaan menyeludup arak bernilai RM436,021 dari negara jiran digagalkan Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) Sabah dalam operasi di Pelabuhan Sepanggar pada 4 Sept.

Ketua Penolong Pengarah Kastam Zon Sabah Siti Mang berkata sebelum rampasan itu, pegawai yang ditempatkan di pelabuhan mengesan produk haram yang disimpan di dalam kontena – diisytiharkan sebagai barang keperluan rumah seperti pakaian dan perabot – melalui pengimbas.

Setelah mengenal pasti kejanggalan tersebut, beliau berkata pemeriksaan lanjut dijalankan ke atas semua kontena di mana kira-kira 19,800 liter bir berlabel “Iceberg” ditemui.

“Kesemua minuman keras terbabit dianggarkan bernilai RM75,042, manakala nilai duti dan cukai melebihi RM360,979.

SPONSORED CONTENT Sinyi Group Founder, Chou Chun-Chi, Wins 2024 Asia Pacific Enterprise Award and Expands Sustainable Tourism Ventures in Sabah, Malaysia Kota Kinabalu: The 2024 Asia Pacific Enterprise Awards, hosted by Enterprise Asia, aims to recognize the most outstanding business leaders and organizations in the Asia-Pacific region. Read more “Dipercayai penyeludup melakukan kegiatan ini bukan sahaja untuk mengelak daripada membayar cukai tetapi juga kerana prosedur permit import,” katanya pada sidang media pada Selasa.

Siti berkata, kes itu kini disiasat mengikut Seksyen 135 (1)(a) dan Seksyen 133 (1)(a) Akta Kastam 1967 yang memperuntukkan hukuman denda tidak kurang 10 kali ganda jumlah duti kastam atau RM100,000, yang mana lebih besar.

“Jika bersalah, mereka yang terlibat juga boleh dikenakan hukuman tidak lebih 20 kali ganda duti kastam atau RM500,000, yang mana lebih besar.

“Pesalah juga boleh dihukum penjara tidak kurang enam bulan dan tidak lebih lima tahun,” katanya.

Beliau juga berkata, kegiatan penyeludupan dalam pelbagai bentuk bukan sahaja merugikan negara dari segi kehilangan pendapatan, malah mengancam keselamatan negara dan kesejahteraan rakyat.

Beliau menggesa orang ramai memainkan peranan dalam menyalurkan maklumat berkaitan sebarang aktiviti penyeludupan melalui talian Bebas Tol Kastam 1-800-88-8855.

Pada 10 Mei lalu, JKDM menjalankan operasi di mana enam kontena arak bernilai lebih RM2.74 juta, termasuk duti dan cukai dirampas di Pelabuhan Sepanggar.

* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.

* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.