Kejohanan Boling Terbuka Antarabangsa Kuala Lumpur 2024: Pemain boling Sukma Sabah raih satu emas, satu gangsa

26 May 2024 • 1:49 PM MYT
Daily Express
Daily Express

Daily Express Online (Malaysia) is Sabah's top-ranked & most viewed English news site. It is also Sabah's leading & most circulated daily English newspaper.

image is not available

By: GL Oh

Pemain boling Sukma Sabah meraih satu emas dan satu gangsa pada Kejohanan Boling Terbuka Antarabangsa Kuala Lumpur 2024 (KLIO24) yang berlangsung di Sunway Megalanes, Sunway Pyramid pada Khamis lalu.

Nur Aleeya Syakira Awg Ali memenangi gelaran antarabangsa pertamanya dalam kategori master perempuan graded dengan jatuhan pin 1,626, menewaskan atlet Sukma Perak, Nur Arieyana Zulaikha yang menamatkan saingan dengan 1563, diikuti Balqis Nurdini dari Wilayah Persekutuan (1563).

Gangsa datang daripada Emmanuel Fo Yung Khee dalam kategori master lelaki graded, di mana dia mencatatkan 1645 jatuhan pin untuk menamatkan saingan di belakang pemenang dari Singapura, George Reyes (1683) dan atlet Sukma Perak, Chong Yew Jin (1659).

Kedua-dua pemain boling itu bergelut dan hampir tidak terselamat dalam empat permainan pembukaan sebelum kembali ke landasan dalam empat permainan terakhir berikutan bimbingan Presiden Persatuan Tenpin Boling Sabah, Rozzainny Sham Talip dan jurulatih Sukma, Mohd Kamsul Kassim.

SPONSORED CONTENT Electrifying windows of opportunity in Sabah - The right policies, collaborations, and strategies can turn emerging opportunities into victories for all parties in Sabah. CHIEF Minister Datuk Seri Panglima Hajiji Noor’s 2021 Hala Tuju Sabah Maju Jaya Plan and the Sabah Economic Development and Investment Authority (SEDIA) have laid out a road map to an exciting future for all Sabahans, with a target of increasing Sabah’s income levels and GDP per capita from about RM 23,000 to about RM 40,000 by 2030. Read more Kamsul yang juga pengurus pasukan berkata, corak minyak adalah punca mereka bermasalah pada permulaannya.

“Corak minyak yang digunakan pada kejohanan kali ini agak mencabar. Aleeya dan Emmanuel bermula perlahan tetapi berjaya menyesuaikan diri dengan baik untuk menamatkan permainan dengan mantap dalam empat permainan terakhir selepas memberi mereka nasihat mengenai pemilihan bola dan pelarasan garisan sasaran,” katanya.

Sementara itu, Rozzainny Sham yang mengetuai pasukan itu gembira dengan kejayaan Emmanuel dan Aleeya.

“Kejayaan mereka amat positif untuk persiapan Sukma kami. Semoga semua atlet Sukma akan terus fokus pada latihan. Kejohanan kami seterusnya ialah Terbuka Antarabangsa Sarawak 2024 di Megalanes Kuching yang juga venue sebenar Sukma pada Ogos,” tambahnya.

Beliau turut merakamkan ucapan terima kasih kepada Majlis Sukan Sabah atas sokongan dalam latihan dan persiapan mereka untuk semua kejohanan yang disertai.

Sabah diwakili oleh sembilan anggota skuad dalam acara antarabangsa itu. Bryan Liew yang menamatkan saingan di tempat ke-12 dan Nabil Aiman yang menduduki tempat ke-14 adalah dua lagi atlet yang layak ke peringkat akhir.

* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.

* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.