
Jalinan Kasih antara Yang di-Pertuan Agong dan Rakyat Sarawak
Yang di-Pertuan Agong dan Permaisuri bakal merasmikan laluan Pan Borneo yang menghubungkan Tawau, Sabah hingga ke Telok Melano.
Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah dan Raja Permaisuri Agong Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah akan memulakan lawatan mereka di Sarawak dalam rangka “Kembara Kenali Borneo” dari 7 hingga 13 September.

Beliau mengidam untuk merasai pengalaman memandu di lebuhraya tersebut sambil menikmati keindahan alam semula jadi Sabah dan Sarawak.
Datuk Seri Abdul Karim Rahman Hamzah, Menteri Pelancongan, Industri Kreatif dan Seni Persembahan Sarawak, menyatakan bahawa konvoi Yang di-Pertuan Agong akan merentasi jarak 1,198 kilometer, bermula dari utara hingga ke selatan Sarawak.

Selain itu, ada juga lawatan selama tiga hari ke Brunei Darussalam.
Menurut Abdul Karim, beberapa lokasi yang akan dilawati di bahagian utara Sarawak antaranya adalah Coco Cabana Miri, Kampung Penan Muslim Batu 10 dan Rumah Panjang Raymond Plen di Sebauh. Sementara itu, di bahagian tengah, lawatan akan termasuk Tokong Yu Lung Tian En Si, Kampung Bandung Sibu dan Pasar Central Sibu.

Orang ramai dinasihati untuk selalu mematuhi arahan dari pihak berkuasa sepanjang lawatan.
Pihak kerajaan Sarawak juga telah menyediakan pelbagai program menarik di setiap lokasi, termasuklah pameran, demonstrasi kraf tangan, aktiviti budaya dan persembahan kuliner khas Sarawak.
Aspek yang paling penting adalah interaksi antara Yang di-Pertuan Agong dan rakyat Sarawak, yang selari dengan objektif utama lawatan ini. Ini akan menjadi satu peluang untuk raja berkenalan dengan kehidupan, budaya, dan warisan rakyat Sarawak.

Abdul Karim menyatakan bahawa aspek kawalan trafik telah diatur oleh Istana Negara bekerjasama dengan kerajaan negeri, Polis Diraja Malaysia dan pejabat-pejabat residen divisi Sarawak. Beliau juga menasihati orang ramai untuk selalu mematuhi arahan dari pihak berkuasa sepanjang lawatan.

