Keperluan penginapan dan perumahan pekerja ladang di Sabah: "Undang-undang akan dipinda: JTK"

24 Sep 2022 • 3:13 PM MYT
Daily Express
Daily Express

Daily Express Online (Malaysia) is Sabah's top-ranked & most viewed English news site. It is also Sabah's leading & most circulated daily English newspaper.

image is not available

KENINGAU: Sabah melalui Jabatan Tenaga Kerja (JTK) akan membuat pindaan berkaitan undang-undang penginapan dan perumahan pekerja ladang di negeri ini, kata Pengarah JTK Sabah, Wan Zulkfli Wan Setapa.

Ketika melakukan lawatan ke ladang kelapa sawit Sogreen Agriculture di estet Kuala Punteh di kawasan Sook, di sini, beliau berkata majikan menyediakan

kediaman untuk pekerja ladang tersebut.

“Bagaimanapun, perumahan yang disediakan adalah struktur yang dibina lebih 20 tahun lalu dan ketika itu kita masih belum mempunyai undang-undang khusus berkaitan penginapan dan perumahan,” katanya kepada pemberita selepas melawat ladang itu Rabu lalu.

View Original Article