Kerajaan Sasar 1.5 Juta Kenderaan Elektrik Dalam Malaysia Menjelang 2040

TechnologyDigitalCars
29 Mar 2023 • 4:04 PM MYT
Amanz
Amanz

Amanz merupakan laman berita dunia teknologi serta ulasan peranti terkini.

image is not available

Menteri Sumber Asli, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim, kini berkongsi mengatakan kerajaan menyasarkan akan terdapat sekitar 1.5 juta kenderaan elektrik dalam Malaysia menjelang 2040 kelak.

Langkah ini dilihat selari dengan ingin mencapai status Malaysia negara sifar karbon menjelang 2050 kelak.

image is not available

Pada hari ini, kita dapat lihat pembangunan yang aktif dalam arena ini, termasuk pembinaan infrastruktur pengecasan oleh pihak swasta seperti TNB dan juga Gentari (Petronas).

Tidak ketinggalan juga, kita sedia melihat pengenalan sejumlah kenderaan elektrik di Malaysia oleh pelbagai pengeluar – termasuk beberapa pengeluar baharu untuk pasaran tempatan. Pengeluar kenderaan tempatan seperti Proton dan Perodua juga dijangka menyediakan penawaran masing-masing dalam beberapa tahun lagi yang akan membuatkan permintaan kenderaan elektrik meningkat mendadak dalam tahun-tahun akan datang.

Newswav Malaysia Best News App

Newswav is an online content aggregator and obtains its content from different online sources. The content in the app do not belong to Newswav nor do they reflect the opinions of Newswav and its staff. Your use of this app indicates your understanding and acceptance of this information.

Newswav Sdn. Bhd. (201701008480 (1222645-M)) 2026 All Rights Reserved