Kumpulan Lobi Israel Lancar Cawangan Baharu di Cyprus Ditadbir Greece

WorldPolitics
19 Oct 2026 • 8:43 AM MYT
UmmahToday
UmmahToday

From Ummah To Ummah News Portal

Image from: Kumpulan Lobi Israel Lancar Cawangan Baharu di Cyprus Ditadbir Greece

Enam penggubal undang-undang di pentadbiran Cyprus Yunani telah menubuhkan cawangan tempatan Israel Allies Foundation (Yayasan Sekutu Israel) bagi meluaskan hubungan parlimen dengan Israel di tengah-tengah peningkatan kerjasama pertahanan dan latihan ketenteraan.

Langkah ini diambil oleh penggubal undang-undang daripada parti tengah-kanan DISY, parti tengah DIKO, dan parti nasionalis ELAM, di mana pemimpin Cyprus Yunani, Nikos Christodoulides, berdepan kecaman atas penerimaan kepimpinan kumpulan berkenaan.

Peningkatan Kerjasama Ketenteraan dan Amaran Türkiye

  • Latihan Ketenteraan Bersama: Penubuhan cawangan lobi ini berlaku seiring pengukuhan kerjasama ketenteraan antara Israel, Greece, dan Cyprus Yunani. Ketiga-tiga pihak dilaporkan meningkatkan latihan udara dan laut bersama di timur Mediterranean sepanjang tahun 2026.

  • Perolehan Sistem Pertahanan Air: Pentadbiran Cyprus Yunani turut memperoleh sistem pertahanan udara dari Israel. Türkiye meluahkan kebimbangan bahawa perlumbaan senjata ini boleh menjejaskan kestabilan di pulau berkenaan.

  • Pendiran Ankara: Sumber Kementerian Pertahanan Turkiye mengesahkan bahawa Ankara sedang memantau rapi usaha mengubah keseimbangan di Cyprus dan mengambil langkah-langkah perlu bagi melindungi hak serta keselamatan rakyat Cyprus Turki.

  • Sorotan Isu Genosid dan Penyelidikan Antarabangsa

    • Penelitian PBB: Hubungan rapat Cyprus Yunani-Israel ini mengundang kritikan di tengah-tengah penelitian antarabangsa terhadap pembunuhan beramai-ramai oleh Israel di Gaza. Suruhanjaya siasatan PBB mengesahkan pihak berkuasa Israel melakukan empat daripada lima tindakan genosid dan mendesak negara-negara menghentikan pembekalan senjata kepada Israel.

    • Angka Korban: Sejak Oktober 2023, serangan Israel telah mengorbankan lebih 74,000 rakyat Palestin dan mencederakan lebih 175,000 yang lain di Gaza, selain peningkatan serangan peneroka di Tebing Barat.

    SUMBER: TRT World & Agensi

    View Original Article
    Newswav Malaysia Best News App

    Newswav is an online content aggregator and obtains its content from different online sources. The content in the app do not belong to Newswav nor do they reflect the opinions of Newswav and its staff. Your use of this app indicates your understanding and acceptance of this information.

    Newswav Sdn. Bhd. (201701008480 (1222645-M)) 2026 All Rights Reserved