Laksana TVET waktu Tingkatan 1, bukan tingkatan 4

5 Jul 2022 • 8:00 AM MYT
Sinar Harian
Sinar Harian

Portal berita nombor 1 di Malaysia

image is not available

SHAH ALAM - Bekas Ketua Pengarah Pendidikan berpandangan program Pendidikan dan Latihan Teknikal dan Vokasional (TVET) perlu dilaksanakan lebih awal iaitu ketika di Tingkatan 1 berbanding Tingkatan 4 ketika ini bagi memberi peluang kepada pelajar memilih bidang kemahiran yang mereka minati.

Menurut Tan Sri Alimuddin Mohd Dom, pelajaran TVET amat diperlukan pada masa kini kerana skopnya luas di mana pelajar boleh memilih sama ada mahu bekerja dalam sektor industri atau melanjutkan pengajian ke peringkat tinggi.

image is not available

“Orang yang ada kemahiran teknikal boleh menjana pendapatan tinggi kerana kemahiran ini bukan semua orang ada.

“Jika tidak ingin sambung belajar, mereka boleh masuk ke dalam industri. Dengan adanya kemahiran itu, mudah untuk mereka cari kerja atau buka syarikat sendiri,” katanya kepada Sinar Harian pada Isnin.

Dapat laporan penuh berita menarik ini di Sinar Premium

Newswav Malaysia Best News App

Newswav is an online content aggregator and obtains its content from different online sources. The content in the app do not belong to Newswav nor do they reflect the opinions of Newswav and its staff. Your use of this app indicates your understanding and acceptance of this information.

Newswav Sdn. Bhd. (201701008480 (1222645-M)) 2026 All Rights Reserved