Lebih 1,000 bakal berhimpun di SICC bulan depan

LocalEntertainment
23 Sep 2024 • 3:40 PM MYT
Daily Express
Daily Express

Daily Express Online (Malaysia) is Sabah's top-ranked & most viewed English news site. It is also Sabah's leading & most circulated daily English newspaper.

image is not available

By: Jozie John

Kota Kinabalu: Konvensyen Kebangsaan JCI Malaysia (Natcon) 2024, dianjurkan oleh JCI Tanjung Aru, bakal menjadi acara penting menghimpunkan lebih 1,000 pemimpin dan usahawan muda dari Malaysia dan luar negara.

Dijadualkan dari 16 hingga 19 Oktober, konvensyen itu akan berlangsung di Dewan KDCA di Penampang dan Pusat Konvensyen Antarabangsa Sabah (SICC).

Timbalan Pengarah Konvensyen Kebangsaan JCI, Joanna Chong berkata acara tahunan empat hari tiga malam itu menjanjikan untuk meningkatkan rangkaian perniagaan, memupuk kerjasama, dan mempromosikan penemuan bakat, sambil mempamerkan persembahan budaya unik Sabah.

“Acara empat hari itu bukan sahaja meraikan dan menggalakkan pencapaian cemerlang ahli JCI tetapi turut merangkumi pelbagai aktiviti seperti Perhimpunan Agung, pameran perdagangan, persembahan kebudayaan, pilihan raya, bengkel latihan, bahasa Inggeris, Mandarin, pertandingan pengucapan awam dan debat bahasa Malaysia, Kuiz Parlimen, perlawanan persahabatan badminton, dan pertempuran bakat dengan tema Sukan, dan Kejohanan E-Sukan.

SPONSORED CONTENT Sinyi Group Founder, Chou Chun-Chi, Wins 2024 Asia Pacific Enterprise Award and Expands Sustainable Tourism Ventures in Sabah, Malaysia Kota Kinabalu: The 2024 Asia Pacific Enterprise Awards, hosted by Enterprise Asia, aims to recognize the most outstanding business leaders and organizations in the Asia-Pacific region. Read more “Menurut Pengarah Konvensyen Kebangsaan Senator JCI Alvis Loo, Presiden JCI (Dunia) 2024 Kaveen Kumar Kumaravel, dari JCI India, mengesahkan kehadirannya pada Konvensyen Kebangsaan JCI Malaysia Oktober akan datang di Sabah. Kami menerima pendaftaran Perwakilan Antarabangsa daripada JCI Singapura, JCI Taiwan, JCI Thailand dan banyak lagi yang akan diumumkan,” kata Joanna semasa sidang media baru-baru ini.

Pada 16 Okt, empat mesyuarat kawasan (Kawasan Sabah, Kawasan Sarawak, Kawasan Tengah Selatan dan Kawasan Utara) dan Sidang Kemuncak Presiden akan dijalankan di Kolej Universiti Jesselton dengan sokongan Belia JCI JUC.

“Pemimpin muda termasuk pelajar Sabah dan antarabangsa berpeluang menyertai pelbagai program dan pertandingan. Pemenang akan berpeluang mewakili JCI Malaysia untuk bersaing dalam Persidangan JCI Asia Pasifik 2025 di Mongolia Ulaanbaatar dan Kongres Dunia JCI 2025 di Tunisia, Afrika Utara.”

Pada 17 Okt, Perhimpunan Agung akan dijalankan di Dewan Perpaduan KDCA dengan lebih 400 Kaunselor Mengundi daripada 75 Pertubuhan Tempatan JCI Malaysia.

Mengikuti prosedur parlimen yang serupa dengan mesyuarat Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, calon untuk jawatan Pegawai Kebangsaan 2025 akan membentangkan rancangan tindakan mereka.

Malam itu akan diakhiri dengan Malam Penyambutan ‘Perpaduan dalam Kepelbagaian’, yang menampilkan pakaian kebudayaan dan pameran keramahan Sabah.

Pada 18 Oktober, acara Malam Tema akan meraikan ‘Sabah Delights’, mempromosikan makanan dan minuman tempatan di KDCA dan Koisaan Cultural Village (KCV).

Perwakilan akan memakai baju ‘Legacy of Leaders’ konvensyen yang memaparkan logo jerung paus, melambangkan projek perdana JCI Tanjung Aru, ‘Katakan Tidak Kepada Sup Sirip Jerung’ yang dimulakan pada 2010.

Joanna menambah bahawa konvensyen itu akan berakhir pada 19 Okt dengan Gala dan Makan Malam Anugerah bertemakan ‘Starlight Soiree’ di Dewan SICC Kinabalu.

“Acara itu akan memberi penghormatan kepada Ahli Cemerlang 2024, Organisasi dan Projek, dan menyaksikan perlantikan Presiden Kebangsaan dan Lembaga Pengarah JCI Malaysia 2025.

Malam itu juga akan menyaksikan penyerahan Bendera Konvensyen kepada Pengerusi Bidaan Konvensyen 2025, yang kemungkinan besar akan dihoskan oleh Pertubuhan Tempatan dari kawasan Utara Semenanjung Malaysia.”

Turut hadir dalam sidang media itu ialah Ahli Parlimen Kota Kinabalu Datuk Chan Foong Hin.

* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.

* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.

View Original Article