Lelaki didakwa serang rakan sekerja dirujuk ke Hospital Mesra

12 Oct 2023 • 4:13 PM MYT
Daily Express
Daily Express

Daily Express Online (Malaysia) is Sabah's top-ranked & most viewed English news site. It is also Sabah's leading & most circulated daily English newspaper.

image is not available

Kota Kinabalu: Seorang lelaki berusia 28 tahun yang didakwa menyebabkan kecederaan parah kepada rakan sekerjanya, dirujuk ke Hospital Mesra di Bukit Padang untuk pemantauan mental.

Hakim Mahkamah Sesyen Ummu Khaltom Abdul Samad membuat perintah itu untuk Sandul Hajijul yang mendakwa dia mengalami halusinasi dan mendengar ‘suara’.

Terdahulu, Sandul mengaku bersalah terhadap pertuduhan yang dikenakan ke atasnya tetapi pengakuannya tidak diterima apabila dia memberitahu mahkamah mengenai perkara itu.

Sandul akan berada di hospital untuk pemantauan selama sebulan dan mahkamah menetapkan 10 Nov tahun ini untuk sebutan.

SPONSORED CONTENT Daily Express members: Enjoy 1 for 1 signature cocktails and more at Hyatt Centric Kota Kinabalu Kota Kinabalu: DAILY EXPRESS is partnering with Hyatt Centric Kota Kinabalu to offer an exclusive deal for our members. Read more Dia didakwa menyerang Hakim Qushayyi Cheah, 42, menggunakan pemutar skru pukul 9.15 pagi pada 7 Ogos tahun ini di tapak pembinaan di Kem Lok Kawi, Kinarut.

Kesalahan mengikut Seksyen 326 Kanun Keseksaan itu membawa hukuman penjara sehingga 20 tahun, dan boleh didenda atau sebatan, jika sabit kesalahan.

Dalam kes berasingan, seorang lelaki berusia 53 tahun yang didakwa melakukan gangguan seksual fizikal terhadap anak perempuannya, akan dibicarakan pada 4-5 Mac tahun depan.

Mahkamah menetapkan tarikh itu untuk lelaki berkenaan yang mengekalkan pengakuan tidak bersalahnya.

Lelaki itu didakwa melakukan kesalahan itu terhadap kanak-kanak perempuan berusia 10 tahun dan dua bulan itu dengan memasukkan jarinya ke dalam alat sulit gadis itu untuk tujuan seks.

Kesalahan itu didakwa berlaku pada Mac 2022, jam 2 petang di sebuah rumah di Ranau.

Timbalan Pendakwa Raya Suriyati Jumain hadir untuk pendakwaan manakala lelaki itu tidak diwakili.

* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.

* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.