Majikan, pekerja dan NGO digalak jalankan aktiviti OSH

23 Jun 2022 • 12:45 PM MYT
Daily Express
Daily Express

Daily Express Online (Malaysia) is Sabah's top-ranked & most viewed English news site. It is also Sabah's leading & most circulated daily English newspaper.

image is not available

Kota Kinabalu: Majikan, pekerja dan badan bukan kerajaan (NGO) digalakkan untuk melaksanakan program dan aktiviti bersama yang boleh menyumbang ke arah pengurangan kemalangan di tempat kerja.

Gesaan itu selaras dengan prinsip kawal selia kendiri yang menjadi teras Akta Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan 1994 (OSHA 1994), kata Jabatan Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan (JKKP) Sabah, Pengarah Zulkifli Yahaya (gambar).

Beliau berkata demikian pada Seminar Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan (OSH) ke-8 dan Bengkel Keselamatan & Kesihatan Pekerjaan dalam Industri Pembinaan (Pengurusan) (OSHCIM) - Pencegahan Kemalangan Industri kepada Pengamal Industri yang diadakan pada 16 dan 17 Jun.