Majlis Perundingan dan Timbang Tara diwujudkan

Politics
16 Dec 2022 • 5:48 PM MYT
Sinar Harian
Sinar Harian

Portal berita nombor 1 di Malaysia

image is not available
Lima gabungan politik di bawah naungan Kerajaan Perpaduan bersetuju menubuhkan Majlis Perundingan dan Timbang Tara. - Foto Bernama

PUTRAJAYA - Lima gabungan politik di bawah naungan Kerajaan Perpaduan Malaysia bersetuju menubuhkan Majlis Perundingan dan Timbang Tara.

Ia dianggotai oleh setiap wakil daripada Pakatan Harapan (PH), Barisan Nasional (BN), Gabungan Parti Sarawak (GPS), Gabungan Rakyat Sabah (GRS) dan Warisan.

Majlis itu berperanan untuk memastikan segala terma yang dipersetujui dalam Perjanjian Persefahaman Kerjasama gabungan lima parti politik itu dapat dilaksanakan dengan cermat dan teratur.

Langkah tersebut bagi menjamin Kerajaan Perpaduan Malaysia dapat beroperasi dengan stabil dan berkesan tanpa menjejaskan dasar, polisi serta orientasi parti-parti yang bersetuju dengan kerjasama tersebut.

Sebarang perselisihan dan salah faham hendaklah diselesaikan secara harmoni melalui majlis berkenaan.

Newswav Malaysia Best News App

Newswav is an online content aggregator and obtains its content from different online sources. The content in the app do not belong to Newswav nor do they reflect the opinions of Newswav and its staff. Your use of this app indicates your understanding and acceptance of this information.

Newswav Sdn. Bhd. (201701008480 (1222645-M)) 2026 All Rights Reserved