Maxim mahu terus beroperasi, buat rayuan patuhi keperluan kawal selia kepada Apad

LocalBusiness & Finance
10 Jun 2025 • 4:07 PM MYT
Scoop.my
Scoop.my

News You Can Use, Investigative Reports, Sports, Videos, and Analysis

image is not available

KUALA LUMPUR - Aplikasi e-hailing dari Rusia, Maxim sudah membuat rayuan kepada Agensi Pengangkutan Awam Darat (Apad) selepas mereka diarah menghentikan operasi berkuat kuasa 24 Julai depan.

Pengarah Maxim Malaysia, Mohd Hazwan Musley berkata, penjelasan diberikan kepada pihak Apad terutama berkait dakwaan pemandu Maxim tidak mempunyai permit kenderaan e-hailing (EVP) yang sah.

“Berhadapan dengan beberapa kontroversi, syarikat telah membuat rayuan kepada Apad dengan semua pindaan yang diperlukan dan telah mematuhi semua perkara yang disyaratkan.

“Syarikat ini berhasrat untuk terus beroperasi di pasaran.

“Maxim menekankan bahawa hanya pemandu yang sah boleh menjadi rakan kongsi syarikat dan menerima pesanan,” katanya pada sidang media di sini hari ini.

Sementara itu Ketua Perundangan dan Pematuhannya, Mushfique Ahmed Chowdury berkata, berkata syarikat itu baru sahaja memuktamadkan mesyuarat dengan Apad hari ini dan telah menyediakan semua dokumen dan penjelasan, termasuk semua pindaan yang diperlukan selaras dengan keperluan kawal selia.

“Pindaan tersebut secara khusus menangani pematuhan syarat untuk EVP, yang wajib bagi pemandu yang beroperasi secara sah di bawah rangka kerja semasa.

“Kami telah mematuhi arahan Apad dan menyerahkan semua rayuan dan dokumen sokongan yang diperlukan sebagai sebahagian daripada usaha kami untuk memastikan operasi selari dengan keperluan undang-undang dan pematuhan yang ditetapkan oleh kementerian dan Apad untuk semua syarikat e-hailing,” katanya.

Beliau berkata, pertemua dengan Apad menandakan pertemuan ketiga antara Maxim dan agensi itu sebelum keputusan muktamad oleh kementerian.

“Syarikat ini telah mengikut semua arahan yang diberikan oleh Apad dan kekal komited sepenuhnya untuk mengatur operasinya.

“Maxim akan terus berkhidmat kepada pasaran Malaysia, mengesahkan hasratnya untuk beroperasi dengan mematuhi sepenuhnya undang-undang,” katanya.

Sebelum ini dua aplikasi e-hailing dari Rusia yang didakwa beroperasi secara haram iaitu InDrive dan Maxim, diarahkan menghentikan operasi mereka berkuat kuasa 24 Julai ini.

Menteri Pengangkutan, Anthony Loke dilaporkan berkata, Apad sudah menghantar surat memberhentikan operasi kepada dua aplikasi e-hailing berkenaan, baru-baru ini. - 10 Jun, 2025