Menteri datang dan pergi, kementerian terus berfungsi – Anthony Loke

LocalPolitics
19 Sep 2026 • 7:13 PM MYT
Utusan Online
Utusan Online

Berita terkini, tepat dan dipercayai daripada Utusan Malaysia

Image from: Menteri datang dan pergi, kementerian terus berfungsi – Anthony Loke

KUALA LUMPUR: Pertukaran menteri merupakan perkara biasa dan tidak akan menjejaskan operasi Kementerian Pengangkutan yang terus berfungsi seperti biasa.

Setiausaha Agung DAP, Anthony Loke Siew Fook berkata, kementerian akan terus berfungsi seperti biasa walaupun berlaku perubahan pada kedudukan menteri yang mengetuai kementerian berkenaan susulan pengumuman beliau menawarkan peletakan jawatan Menteri Pengangkutan.

Kata Anthony, beliau bagaimanapun memerlukan sedikit masa kerana terdapat beberapa perkara tertunggak yang perlu diuruskan sebelum meninggalkan kementerian.

“Menteri datang dan pergi saya tidak merasakan perkara itu akan merencatkan sebarang projek di bawah Kementerian Pengangkutan.

“Saya akan berbincang dengan Perdana Menteri berhubung beberapa perkara tertunggak dalam kementerian sebelum peletakan jawatan berkuat kuasa,” katanya dalam sidang akhbar mesyuarat tergempar Jawatankuasa Eksekutif Pusat (CEC) berhubung keputusan pengampunan bersyarat terhadap bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak di Ibu pejabat DAP, hari ini.

Anthony berkata, sebarang perancangan yang telah dibuat dan projek-projek yang sedang dilaksanakan kementerian akan terus berjalan walaupun berlaku pertukaran menteri.

Katanya, kementerian tidak akan berhenti berfungsi hanya kerana seseorang menteri meletakkan jawatan daripada Jemaah Menteri.

“Saya tidak melihat terdapat sebarang masalah terhadap operasi Kementerian Pengangkutan susulan keputusan saya untuk meletakkan jawatan sebagai menteri,” katanya. – UTUSAN

The post Menteri datang dan pergi, kementerian terus berfungsi – Anthony Loke appeared first on Utusan Malaysia.

Newswav Malaysia Best News App

Newswav is an online content aggregator and obtains its content from different online sources. The content in the app do not belong to Newswav nor do they reflect the opinions of Newswav and its staff. Your use of this app indicates your understanding and acceptance of this information.

Newswav Sdn. Bhd. (201701008480 (1222645-M)) 2026 All Rights Reserved