
Bermula tahun 2026 kita bakal melihat lebih banyak kereta elektrik dipasang di kilang tempatan. Ini bertepatan dengan inisiatif kerajaan dalam menggalakkan pemilikan kenderaan elektrik, disamping memajukan industri tempatan. Terkini MG Malaysia telah mula memasang MG S5 EV mereka di Alor Gajah, Melaka.

Kilang PEPS-JV Melaka ini terhasil dari kerjasama SAIC Motor Malaysia dan juga EP Manufacturing Berhad. Kilang yang sama ini juga berupaya melakukan pemasangan kereta elektrik, kereta hibrid, dan juga kereta petrol. Untuk permulaan pemasangan MG S5 EV ini, sekitar 120 hingga 180 unit kereta sebulan dapat dipasang.
MG S5 EV 2026 versi CKD akan dilancarkan tidak lama lagi dengan harga sekitar RM 120,000 akan mempunyai motor elektrik yang lebih baik, dengan kuasa setinggi 1551 kW dan 350Nm tork. Ia juga akan menyokong pengecasan pantas 150kW membolehkan pengecasan 10-80% sepantas 26 minit. Bagi versi LUX, ia mempunyai jarak perjalanan sehingga 446 KM.

Khusus bersempena pengeluaran pertama MG S5 EV yang dipasang di Melaka, MG Malaysia mengadakan promosi pratempah yang memberikan nilai sehingga RM 10,000 terdiri dari rebat RM 7,000, kotak pengecasan 7kW bernilai RM 2,000 dan juga kredit pengecasan RM 1,000. Anda boleh mula melakukan pratempah bermula hari ini.
