
Haa… mari kita lihat apa yang tertera dalam panduan JAKIM
Mitos Atau Fakta Puasa Buat Badan Lemah Tak Bermaya, Lihat Penjelasan Penuh. Ada macam-macam mitos tentang puasa yang berlegar dalam masyarakat. Antara yang paling biasa kita dengar: “Kalau puasa je mesti badan lemah, otak lembap, tak boleh nak produktif.” Betul ke? Jawapannya – tidak benar sama sekali, kalau kita ikut panduan dari JAKIM. Ini hanyalah mitos yang boleh mematahkan semangat, sedangkan hakikatnya puasa boleh membawa kesan positif pada tubuh dan minda.
Secara logik, ya – apabila kita berpuasa, kita tak makan dan minum sepanjang hari, jadi pasti ada sedikit penurunan tenaga terutama di awal-awal. Tapi badan manusia ni pandai menyesuaikan diri. Malah, kajian sains pun ada yang menyokong kebaikan puasa. Satu kajian komuniti di UK mendapati puasa ~14 jam (seperti amalan Ramadan) dikaitkan dengan tenaga yang lebih tinggi serta mood yang lebih baik!

Berpuasa takleh bersenam? Betul ke?
Menarik kan? Maksudnya, orang berpuasa sebenarnya boleh rasa lebih cergas dan ceria berbanding yang makan sepanjang hari, asalkan pola pemakanan betul. Puasa juga memberi rehat kepada sistem pencernaan dan reset metabolisme – tak hairan banyak kajian mendapati ia baik untuk kesihatan fizikal dan mental.
“Mesti tak boleh bersenam langsung masa puasa, nanti pengsan!” – ini satu lagi mitos. Sebenarnya, bersenam semasa berpuasa tidak semestinya buat badan lemas. Selagi dilakukan secara sederhana dan pada waktu yang sesuai, ia boleh tingkatkan kecergasan anda. Contohnya, lakukan senaman intensiti ringan ke sederhana seperti berjalan santai atau stretching, samada sebelum berbuka (dalam 30-60 minit sebelum Maghrib) atau selepas berbuka ringan.
Ramai atlet profesional pun masih training di bulan puasa – tentunya dengan penyesuaian jadual. Jadi tiada alasan untuk kita jadi couch potato sepanjang Ramadan. Yang penting, dengar badan sendiri: kalau rasa terlalu penat, rehatlah secukupnya.
Dari segi tumpuan mental pula, ada yang kata kononnya puasa buat otak “jammed”. Ini pun tidak tepat. Sebenarnya paras hormon stres cortisol ketika puasa kekal normal, dan beberapa kajian menunjukkan puasa boleh meningkatkan kepekaan otak serta fokus.
Pernah perasan tak, kadang bulan puasa kita rasa lebih tenang dan fokus melakukan kerja tertentu? Ada orang siap kata kreativiti dia lagi tinggi waktu berpuasa. Mungkin sebab perut kosong membuatkan kita lebih peka dan ringan untuk berfikir – wallahu’alam.
Kesimpulannya, puasa bukan penyebab badan lemah secara automatik. Kalau ada pun rasa lemah, mungkin sebab kita tak jaga sahur, kurang minum air, atau tidak cukup tidur – bukannya salah puasa itu sendiri. Dengan diet seimbang, hidrasi cukup, dan gaya hidup teratur, orang berpuasa mampu kekal aktif, fokus dan produktif macam biasa. Jadi, mari buang mitos “puasa buat lemah” ni jauh-jauh. Sebaliknya sebarkan fakta: puasa itu menyihatkan dan menguatkan jiwa raga, insyaAllah!
Baca juga di sini:


![“Cacamarba!” – Ramai Terhibur Lihat Warna Baju Raya 1 Keluarga Tak Sama Gara-Gara Beli Online [Video]](https://cdn.newswav.com/img/topic/women-fashion.jpeg)


