Niaga hadapan minyak soya kini disenaraikan di Bursa Malaysia Derivatives
herman
18/03/2024 - 12:00
KUALA LUMPUR 18 Mac - Bursa Malaysia Derivatives Bhd telah memulakan dagangan niaga hadapan minyak kacang soya, kontrak hadapan minyak bukan berasaskan sawit pertama yang disenaraikan di pasaran domestik.
Dalam satu kenyataan, Bursa Malaysia Bhd berkata, dagangan niaga hadapan kacang soya DCE (FSOY) mengikuti perjanjian antara Bursa Malaysia Derivatives dan Dalian Commodity Exchange (DCE) untuk pelesenan harga penyelesaian niaga hadapan minyak kacang soya pada November 2023.
Menurut Bursa, harga relatif minyak sawit dan kacang soya, dua minyak makan yang paling banyak digunakan adalah penting untuk pemain pasaran terutamanya pengeluar makanan, kerana minyak tersebut sering digunakan secara bergantian sebagai ramuan masakan.
"Satu aspek penting dalam memupuk pasaran yang lebih memudahkan dan berdaya saing memerlukan pengembangan tawaran derivatif kami dan mewujudkan kerjasama pertukaran silang," katanya dalam kenyataan media hari ini.
Pengerusi Bursa Malaysia Derivatives dan Ketua Pegawai Eksekutif Bursa Malaysia, Datuk Muhamad Umar Swift berkata, pihaknya gembira menjadi bursa pertama di luar China yang diberikan lesen untuk memasukkan harga penyelesaian niaga hadapan komoditi DCE.
"Selain kontrak niaga hadapan sedia ada, peserta pasaran kini boleh memanfaatkan FSOY sebagai alat pengurusan risiko untuk melindung nilai daripada turun naik harga semasa turun naik pasaran dan kerumitan pasaran antarabangsa yang berubah," jelasnya.
Pengarah Bursa Malaysia Derivatives berkata, Mohd Saleem Kader Bakas berkata, pengenalan kontrak FSOY adalah tepat pada masanya, memandangkan dinamik yang berkembang dalam penggunaan minyak kacang soya sebagai minyak masak dan bahan mentah untuk biofuel.
"FSOY membenarkan pedagang antarabangsa mengambil bahagian dalam dagangan hadapan minyak kacang soya berdasarkan asas pasaran China, manakala pada masa yang sama menyediakan fleksibiliti untuk berdagang niaga hadapan minyak sawit mentah di bursa yang sama,” jelasnya.
Jurucakap Bursa Komoditi Dalian berkata pelancaran FSOY adalah selaras dengan inisiatif Belt and Road dan meraikan ulang tahun ke-50 hubungan diplomatik China-Malaysia.- DagangNews.com


